Falešný Facebook zasílá zavirované smluvní podmínky

Falešný Facebook zasílá zavirované nové smluvní podmínky už od listopadu, v poslední době ale opět ožívá a útočí i na české poštovní schránky. Co vlastně umí a na koho útočí?

Možná vám už došel e-mail od Facebooku, jehož obsahem jsou nové smluvní podmínky, které je třeba stvrdit spuštěním EXE programu, který je zabalený v ZIP příloze. Samozřejmě se jedná o malware, e-mail totiž pochází od neexistujícího odesílatele a jen blázen by dnes investoval energii do rozbalování a spouštění cizího programu.

Tento phishingový malware ke všemu není ani nejnovějšího data, na Živě.cz jsme o něm totiž psali už v listopadu minulého roku. Jak se ale zdá, nechce se mu opustit svět kyberscény, nebo se možná jedná o druhou vlnu, která ve větší míře dorazila i do Česka.

Co se stane, když si smluvní podmínky přečtete?

Facebook je obrovská síť s více než 350 miliony uživatelů na celém světě. Dva miliony pak pochází z České republiky, což z něj dělá i jednu z největších tuzemských webových komunit. I kdyby se tedy na vějičku chytl každý tisící uživatel, autor malwaru získá 350 000 oveček. Díky stáří viru si s ním sice rozumí drtivá většina antivirových programů, svět Facebooku je ale natolik rozsáhlý, že přirozeně pokrývá i ty, kteří se podobných bezpečnostních udělátek štítí jako čert kříže.

facebook podminky.png
Falešný Facebook nadále rozesílá zavirované smluvní podmínky

A co se vlastně v případě spuštění zabaleného EXE programu stane? Dvacet kilobajtů velký agreement.exe v sobě schovává trojského koně, který je známý pod různými jmény: Trojan.Sasfis.A (BitDefender), W32/Sasfis.E (F-Prot) nebo třeba Trojan:Win32/Oficla.E (MS Security Essentials). Po spuštění virus stáhne z webu DLL knihovnu a zkopíruje ji do uživatelské složky Local Settings\Temp a do systémového adresáře Windows\System. V prvém případě bude mít soubor náhodný název, v tom druhém jej ale už identifikujete snadno, bude se totiž jmenovat ifmq.kqo. Virus se dále integruje do přihlašovacího procesu Windows  a navenek se bude chovat jako tradičně zneužívaný proces svchost.exe.

Co dokáže schovaný virus?

A co zavirovaná knihovna vlastně dělá? Podle antivirového výrobce BitDefender obsahuje kód pro Visual Basic for Applications (VBA) a využije ho, pokud máte nainstalovaný Microsoft Office, zneužije totiž systém maker ve Wordu. Zároveň ale virus obsahuje vlastní aktualizační systém, takže si může z webu stáhnout další harampádí, pakliže dostane příkaz od svého tvůrce. V praxi se tedy jedná o klasický botnet.

Možná se ale po případném zpuštění nestane zhola nic, virus a celý phishingový e-mail je totiž už docela starý a server tak již vůbec nemusí existovat. Mnohé bezpečnostní weby jej totiž evidovaly již na podzim minulého roku. Jak se tedy zdá, do našich končin cestoval poměrně dlouhou dobu.

Diskuze (14) Další článek: Netbooky: Poraďte ostatním

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , ,