Facebook | Sociální sítě | Mobilní aplikace

Facebooku nevyšel výpad proti Pinterestu. O jeho kutilskou aplikaci Hobbi nebyl zájem, a tak ji vypne

Facebook po necelém půlroce existence ukončí k 10. červenci svou aplikaci Hobbi, která měla ambice stát se konkurentem Pinterestu. Uživatelé mohou do té doby exportovat svá data – tuto možnost najdou v nastavení aplikace.

Jak naznačuje název Hobbi, jednalo se o aplikaci pro dokumentování koníčků. Konkrétně byla určena pro aktivity, jako je zahradničení, vaření, řemeslné a další kutilské záliby. Uživatelé v ní mohli publikovat a organizovat fotografie svých probíhajících projektů, přidávat k nim popisky a vést si tak jakýsi deník.

Hobbi trpělo nezájmem uživatelů

Facebook propagoval svou aplikaci s tím, že má jít o místo, kde bude možné ukládat fotografie projektů a aktivit, na kterých uživatelé pracují. Fotky bylo možné organizovat do kolekcí a sdílet pokroky s rodinou a přáteli.

Podle odhadů si od února do začátku června aplikaci Hobbi, která byla k dispozici pouze pro zařízení s operačním systémem iOS, nainstalovalo jen něco mezi sedmi a deseti tisíci uživateli. V hodnocení App Store získala pouze tři hvězdičky z maximálních pěti možných.

Pokud vezmeme v úvahu, že většina těch, jež si program nainstalovali, ho následně aktivně nepoužívala, mohl se počet uživatelů počítat maximálně na stovky. Vyvíjet nebo alespoň udržovat prakticky nepoužívanou platformu by pochopitelně nedávalo smysl.

Proč se kutilská aplikace neprosadila?

Jako hlavní důvod, proč se kutilská aplikace nakonec neprosadila, je nejčastěji zmiňována absence sociálního rozměru. Ve stávajícím stavu sloužila spíše jako soukromý zápisník a nijak uživatele nemotivovala k tomu, aby na platformu přivedli další lidi.

Aplikace nedovolovala nic jiného než dokumentovat své vlastní projekty. Kromě několika ukázek nebylo například možné procházet a sledovat projekty, které vytvořili jiní uživatelé. Ani nástroje pro dokumentaci nebyly dostatečně propracované – umožňovaly pouze doplnění poznámky k jednotlivým obrázkům.

Pro Facebook neznamená ukončení aplikace žádnou velkou ztrátu. Skutečným cílem těchto a podobných experimentů je „vyzkoušet různé nápady vytvářením malých, specializovaných aplikací, aby se zjistilo, zda lidé považují určité funkce za užitečné nebo poutavé“.

Diskuze (1) Další článek: Nový snímek NASA ukazuje rozsáhlý lesní požár v Arizoně z vesmíru

Témata článku: , , , , , , , , , , , , ,