Facebook | Sociální sítě

Facebook zvažuje, že nebude zobrazovat počet lajků, aby ostatní nezáviděli

Facebook zvažuje, že přestane návštěvníkům zobrazovat úspěšnost jednotlivých příspěvků – tedy počet lajků a reakcí. Jako první si novinky všimla analytička Jane Manchun Wong při analýze aplikace pro Android a sociální síť později testovací funkci potvrdila i pro TechCrunch.

Zpočátku by se skutečně mělo jednat jen o A/B test, takže se bude týkat jen části uživatelů, později ji ale Facebook může rozšířit úplně na všechny. Facebook by tak počet lajků zobrazoval jen autorům příspěvků, zatímco ostatní by viděli třeba jen zprávu, že příspěvek se líbí několika jejich přátelům a ostatním. Nehledě na to, jestli „ostatní“ znamená 10, anebo 10 000 dalších uživatelů sociální sítě.

130d738a-d089-4514-b0ed-b6bd5b70feab
Současná podoba Facebooku a počet lajků a reakcí pod příspěvkem

Se stejnou funkcí už má Facebook určitou zkušenost, vyzkoušel si ji totiž na Instagramu, a tak bude mít i stejné důvody: Chce donutit komunitu svých uživatelů, aby se soustředila v prvé řadě na obsah samotný, a nikoliv na jeho výkon – konverzi v lajky, počet sdílení atp.

Jelikož bude Facebook samotné lajky nadále interně zaznamenávat, bude samozřejmě vědět, které příspěvky jsou žádané a může je tak dále doporučovat.

0f64c689-3c7d-44bc-b3b4-7ddad0f5a729
Hypotetická podoba, pokud Facebook přestane zobrazovat přesné počty

Zároveň chce tímto cílem motivovat k používání sítě ty, jejichž příspěvky mají oproti internetovým celebritám třeba jen zlomek sociálních interakcí. Nyní už neuvidí ten propastný rozdíl a mohou se cítit lépe. Podobné omezení zvažuje i YouTube.

Diskuze (29) Další článek: Sion přijíždí: Nové elektroauto využívá k filtrování vzduchu v interiéru mech

Témata článku: , , , , , , , , , , , , ,