Facebook zaměstnancům: makat, až pak zbohatnout

Můj názor  |  zobrazit i odpovědi (trvale)  |  řadit od nejstarších Komentáře nyní řadíme od nejnovějších.
Tímto odkazem můžete řazení změnit.
 |  nových názorů: 27

Názory k článku

19. 09. 2011 08:39

Podle Warrena Buffetta je investice do akcií Facebooku velice špatná a bude ztrátová. On sám by ji nikomu nedoporučoval a podle něj krátce po vstupu a nákupů mas akcií, jejich hodnota klesne někam k bodu mrazu.W.B. se již dlouhé roky bije o první příčku nejbohatšího muže světa s Billem Gatesem, podniká a investuje na burze už od svých 10 let a jeho investiční fond má mnohem lepší finanční výsledky než celý FB. Je mu přezdíváno "věštec z Omahy" pro jeho investiční nadání a Bill Gates ho považuje za svůj vzor...Takže názor takového člověka určitě nemůžeme brát jako "zanedbatelný" nebo "to je nějaké plácání".--Je pravda, že já sám vidím FB jako "módu" a očekávám podobný vývoj jako např. u bot Crocs - poměrně setrvalý růst, nasycení a dost rychlý pád. Přece jen si sám vzpomínám na dobu, kdy byl třeba v módě v ČR xchat.cz - každý, kdo byl na internetu, byl i na xchatu, měl tam svůj profil, fotky a denně někteří chatovali i přes 10 hodin a probíhalo soutěžení, kdo na xchatu tráví víc času...
Samozřejmě takový prostor přilákal investory a do projektu investovali značné peníze a podpořil jej i tehdy největší operátor EuroTel (O2).
Dnes celý xchat zkomírá a není na něm on-line víc než pár stovek až tisíc uživatelů a je už nezajímavý pro každého investora i inzerenta.Web je totiž živý, stejně jako jeho uživatelé! Projekty rostou a zase padají... Je naivní myslet si, že uděláte něco a ono to bude růst neustále. Stejně jako zpěvákovi nestačí nazpívat jedno album, tak tvůrcům webových projektů by neměl stačit jeden... Zpěvák nazpívá i desítky alb a stejně tak by měl tvůrce webových projektů jich udělat více. Kdyby FB dělal nebo kupoval i jiné projekty než jen sociální síť - tak jako to dělá například Google, který nezůstal jenom u vyhledávače, ale dnes pod něj patří i Gmail, YouTube, Docs, Google+ a další, operační systém Android, prohlížeč Chrome...., tak by se do něj investovat dalo a dobře.Ale do jedné webové aplikace, ať se sebeúžasnější, se zkrátka investovat v době jejího vrcholu už moc nedá

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědi (1)Zavřít odpovědi  |  Odpovědět
16. 09. 2011 19:56

ako tak sledujem clanky na zive, a ine zahranicne servery, stale mi to pripada ako zivegoogle.Cizek.cz

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědi (1)Zavřít odpovědi  |  Odpovědět
16. 09. 2011 13:56

Nechci to přeceňovat, ale i ICQ mělo svůj vrchol. Zdá se, že Facebook je už za ním.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
16. 09. 2011 13:02

Politici čechům : musíme zbohatnout, až pak makat

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědi (1)Zavřít odpovědi  |  Odpovědět
16. 09. 2011 11:27

To PR prohlášení o odkladu emise akcií kvůli "motivaci zaměstnanců" je pouhá výmluva a když jsem to ráno slyšel v TV, tak mě opravdu nenapadlo, že tomu někdo uvěří, natož, že o tom ještě napíše článek.Jediným důvodem proč odložit emisi je jen a pouze situace na burze, kde v současné době důvěra v jakékoliv akcie klesá, což se odráží i na jejich klesající ceně. Proto by na emisi dnes vydělal podstatně méně než by mohl za rok (pokud se ovšem ekonomická situace ve světě stabilizuje).V době kdy v USA probíhá další vlna kvantitativního uvolňování (čti tisku $ ve všech tiskárnách cenin co mají, jen pro to aby administrativa měla peníze na svůj provoz). V době kdy se začíná mluvit o tom, že projekt € možná zkolabuje, protože Němci ho sami neufinancují a ostatní velké státy co € mají ho stahují dolů. V době kdy se růst v severní Americe a Evropě de facto zastavil. V době kdy důvěra v akcie firem klesá a brzké oživení západních ekonomik je v nedohlednu. By šel s emisí na burzu jen zoufalec, protože pro toho už by to byla jediná možnost jak přežít.Na emisi akcií internetové firmy poskytující služby prostě není vhodná doba. A i když si to mnoho z vás nepřipustí, tak FB je přesně tou virtuální firmou, která kdyby ze dne na den přestala fungovat, tak se de facto nic nestane. Prostě by jen lidé přešli na jiný komunikační kanál, k jiné službě a jelo by se dál. Z toho pohledu tak je tak hodnota FB opravdu jenom v jejich uživatelích, kterých se už ovšem nedaří získávat tolik kolik dříve. Měsíční přírůstky klesají. Potenciál se vyčerpal. Kdo z USA a Evropy chtěl na FB být, ten už tam je, a kdo nechtěl ten tam nepůjde. A jaké jsou další vyhlídky? V Jižní Americe je dostupnost internetu mimo velká města velmi špatná, a velkou uživatelskou základnu tam má sociální síť orkut. Afriku v současnosti nelze brát jako internetový trh. Čína má vlastní sociální sítě plné lidí, takže pro Číňany neplatí, že pokud někoho hledá najde ho na FB. Naopak Číňan pokud někoho hledá najde ho na místní sociální síti a na FB nenajde nikoho. U Indie platí zčásti to co u jižní Ameriky (infrastruktura) a zčásti to co u Číny (místní služby). Takže prostoru pro růst u FB není tolik, jak by si optimisté mohli myslet.Ve zkratce: pro většinu světa platí, že na FB své přátele nenajde (vyjma USA, Kanady, Austrálie a Evropy) a proto nemá důvod na FB chodit. A to se tam, kde již své lokální sociální sítě mají jen tak nezmění. Takže i když se většině z vás zdá FB jako ultra-super galaktická síť, tak z pohledu asiata je to jen lokální transatlantická záležitost.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědi (1)Zavřít odpovědi  |  Odpovědět
16. 09. 2011 08:11

Mám pocit, že autor si plete pojmy s dojmy. Zaměstnanci většinou nedostanou akcie, ale opci na koupi akcie ( obvykle za cenu aktualni pri nastupu, nebo nejakou umele stanovenou ). Pak pri odchodu z firmy dostanou jenom ten rozdil mezi starou cenou na opci a aktualni trzni cenou ( = prodaji svoji opci zpet firme ).
Akcii jako takovou nikdy mit nebudou.
Realny efekt tohoto reseni je napriklad to, ze kdyby byli vlastniky akcii po dobu zamestnani, tak by dostavali dividendy - coz pri opci nedostavaji.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědi (6)Zavřít odpovědi  |  Odpovědět
16. 09. 2011 07:00

Facebook sám o sobě má hodnotu nulovou. Hodnotu mají uživatelé, kteří ho používají. Když nebudou uživatelé, nebude zadavatel reklamy atd. Takže až skončí módní vlna, bude hodně neveselo a s akciema Facebooku si budou lidi moct akorát tak zatopit. Případně přijde něco lepšího/novějšího a tak...

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědi (7)Zavřít odpovědi  |  Odpovědět
16. 09. 2011 06:10

Ekonomika je pro mne spíše sprosté slovo a důvody odkladu vstupu na burzu zde uvedené, se mi zdají být docela smysluplné. Na druhou stranu je uvedeno, že Facebook vydělává 2 nebo možná i 3 miliardy dolarů ročně. Pokud má být jeho hodnota 65 G$, tak v tom pořád vidím návratnost 20-30 let. Facebook má nějaké půl miliardy uživatelů a kdo ho chtěl, tak ho IMHO má. Velký potenciál má možná Čína, Indie, ale to jsou zrovna země, které nejednou ukázaly, že jdou rády vlastní cestou.Na internetu se pohybuji necelých 15 let a z původních globálních významných internetových hráčů se staly spíše druho a třetiligové záležitosti. Facebook je IMHO bublina a pokud se rychle nezaměří i na další aktivity, tak by mohla rychle splasknout, stejně jako se nafoukla.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědi (2)Zavřít odpovědi  |  Odpovědět
Zasílat názory e-mailem: Zasílat názory Můj názor