Facebook zaměstnancům: makat, až pak zbohatnout

Facebook už zase odložil vstup na burzu. Tentokrát je ve hře motivace zaměstnanců. Při té příležitosti vám vysvětlíme, jak to vlastně v této oblasti chodí.

Facebooku se na burzu příliš nechce. Vedení firmy primární emisi akcií už několikrát odložilo. Nejdříve měl Zuckerberg své dítko upsat ještě do konce tohoto roku, poté ale vyrukoval s termínem začátku příštího roku a nakonec to nejspíše bude konec 2012. Tentokrát je důvodem především motivace zaměstnanců k maximálním pracovním výkonům.

V technologickém sektoru a u startupů to funguje takto: máte slibný projekt, který má potenciál vydělat. Logicky tak vzbudí zájem investorů, kteří do něj v počátcích nalijí své peníze. Tyto peníze chtějí co nejdříve zhodnotit a vrátit s maximálním možným ziskem. Pokud by společnost, do níž investovali, zůstala v soukromých rukou, často by se na zhodnocení čekalo hodně dlouho. Muselo by se čekat na příjmy a vše financovat ze zisku. Řešením je tak vstup na burzu, kdy investoři a majitelé podílů a akcií mají možnost na IPO vydělat.

A jelikož je v technologické branži nedostatek talentovaných a kvalitních lidí, mladé firmy vyhlídku emise akcií a zbohatnutí používají také pro nábor špičkových zaměstnanců. Ti při nástupu dostanou opce na akcie, které pak při IPO mohou prodat a zajistit si více než slušné živobytí. Mnoho programátorů, designérů a marketingových pracovníků proto cíleně dává přednost práci ve Facebooku, Zynze nebo třeba Grouponu před Microsoftem či IBM, protože ti jim vyhlídku IPO nedají.

Boháč už se nepředře

Zaměstnanec, který dříve pro firmu dýchal a v práci trávil většinu svého času, aby hodnota společnosti zamířila co nejvýše, po prodeji svého podílu nakonec shrábne balík peněz, který mu často zajistí to, že už by do konce života nemusel nic dělat. Jeho motivace a pracovní nasazení pak často výrazně klesnou. Své mládí trávil v práci, vydělal si dostatek peněz a nyní by si rád založil rodinu a trochu si užil. Do práce tedy začne chodit jako normální člověk. Stále ho může hodně bavit, ale ne tolik, aby jí obětoval úplně všechno.

A právě do této situace se dostává Facebook. Ten je nyní ve fázi, kdy jeho zaměstnanci makají jako šrouby, protože chtějí co možná nejvíce navýšit hodnotu firmy, aby při IPO na svých podílech vydělali jmění. Jakmile se tak stane, Facebooku hrozí to, co jsem popisoval o pár řádek výše. A to je v této inovativní době, kdy z jedné strany klepe na dveře Google+ a z další desítky nových startupů, hodně nebezpečné.

sherylsandberg.PNG
Tou nejdůležitější osobností ve Facebooku dost možná není zakladatel a výkonný šéf Mark Zuckerberg, ale provozní ředitelka Sheryl Sandberg.

I toto je tedy veliký důvod, proč se Zuckerberg na burzu příliš nežene. Tím druhým důvodem je samozřejmě skutečnost, že jakmile se firma stane veřejně obchodovatelnou, musí se zodpovídat akcionářům a podstupovat procesy, které nejsou zrovna dvakrát zábavné. Firma ztrácí určitou volnost a musí se zaobírat byrokracií, reportováním a často je zrazována od dlouhodobé koncepce a strategie na úkor krátkodobých fiskálních výsledků.

Do nekonečna utíkat nepůjde

Největší sociální síť ale na burzu bude muset. Komise pro cenné papíry totiž jasně stanovuje, že soukromá firma může mít maximálně 500 investorů. Jakmile toto číslo přesáhne, musí se stát veřejně obchodovatelnou. Vyplnění papírů pro IPO přitom musí proběhnout v prvním čtvrtletí následujícího roku, kdy byla hranice 500 investorů dovršena. To se Facebooku podařilo už letos v lednu, počátkem roku příštího tedy bude muset začít s vyplňováním veškerých náležitostí. Proces primární emise akcií pak většinou řídí najatá investiční banka (v případě Facebooku jsou to Goldman Sachs, kteří do firmy vstoupili jako významný investor), které přípravy trvají zhruba půl roku. Konec 2012 je tedy pro Facebook s největší pravděpodobností konečná.

Výhodou Facebooku je, že IPO může zdržovat. Dalším důvodem, proč se firmy upisují Wall Streetu je totiž skutečnost, že potřebují financovat další rozvoj a chod podniku, což jim odprodej akcií umožní. Sociální obr ale získal nemalé investice od onoho značného množství soukromých investorů a navíc díky svému obchodnímu modelu generuje velice zajímavé příjmy. Peníze hned teď nepotřebuje, má jich relativně dost.

IPO Facebooku je obecně považováno za největší emisi akcií internetové firmy od emise Googlu. Tomu se podařilo vstup na burzu uskutečnit až po šesti letech fungování a Larry se Sergejem a Ericem si tehdy vydupali vskutku luxusní podmínky. Odprodej akcií Facebooku by mohl vyjít na zhruba 66,5 miliardy dolarů. Není přitom úplně jasné, jaké má Zuckerbergovo impérium příjmy. Hovoří se o 2 miliardách dolarů za rok, současné odhady však ukazují, že se Facebooku podařilo vyinkasovat 1,5 miliardy jenom za první pololetí tohoto roku.

Trh očekává také IPO dalších velkých internetových firem – herní společnosti Zynga a Grouponu. Obě firmy emisi rovněž odložily, avšak z trochu jiného důvodu než jejich sociální kolega. Jejich zástupce poněkud vylekali nedávné prudké výkyvy nálad na světových burzách způsobené krizí v eurozóně a dluhovou pastí ve Spojených státech. Oba internetoví hráči tak čekají na to, až se trhy uklidní a investoři budou ochotnější k novým investicím.

Diskuze (27) Další článek: Gold! RemindBoard: Připomínání úkolů česky a zdarma

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,