Facebook | Fake News

Facebook vytvořil nástroj, kterým sledoval dezinformace o sobě samém

Facebook dlouhodobě mluví o tom, že bere záležitosti kolem dezinformací a fake news velice vážně. Má je dokonce brát tak vážně, že vytvořil speciální software, kterým sleduje, kdo o něm šíří nesmysly. Tvrdí to agentura Bloomberg, podle které se nástroj jmenuje Stormchaser

Software byl vytvořen tak, aby zachycoval veškerý virální obsah týkající se Facebooku. Kontroloval různá meme, řetězové zprávy i příspěvky lidí, kteří šířili nepodložené zprávy, že Facebook něco dělá a přitom nedělal. Na základě těchto zpráv pak vydával prohlášení, ve kterých se je snažil vyvrátit.

Stormchaser měl být vytvořen v roce 2016 a od té doby se podle Bloombergu podílel na odhalení a následném vysvětlovaní řady zvěstí typu „Facebook vás odposlouchává přes mikrofon“, „Mark Zuckerberg je mimozemšťan“ či „hnutí #deleteFacebook“. Dezinformace a virální příspěvky hledal jak na Facebooku, tak na Instagramu a WhatsAppu. 

Nabízí se otázka, jestli Facebook vlastnictvím podobného softwaru neupřednostňoval vyvracení fake news o sobě samém místo toho, aby zabraňoval šíření zvěstí o vážných problémech jako očkování. Mluvčí firmy ale uklidňuje, podle ní to tak není. 

„Nástroj nebyl vytvořen k boji proti falešným zprávám. Nebyl k tomu určen a nefungoval by,“ řekla mluvčí. „Byla to jen jednoduchá technologie, která nám umožňovala detekovat příspěvky o Facebooku na základě klíčových slov, díky kterým jsme se rozmýšleli, zda reagovat na pomatení o našich produktech. Nelze to porovnávat,“ vysvětlila. 

Diskuze (5) Další článek: Tip: Jak zabránit Chromu převzít kontrolu nad multimediálními klávesami ve Windows

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , ,