Facebook v roce 2010 vydělá 710 milionů dolarů, tvrdí analytici

Facebook by v příštím roce mohl vydělat kolem 710 milionů amerických dolarů. Ukazují to analytické údaje skupiny NYPPEX, na které upozornil americký deník Wall Street Journal. Příjem nejznámější sociální sítě dneška by tak oproti tomuto roku narostl o 40 procent. Facebook v roce 2009 zaznamenal příjmy ve výši půl miliardy dolarů.

I v České republice populární síť nedávno zaznamenala už 350 milionů uživatelů po celém světě. Stejnojmenné firmě pod vedením zakladatele Marka Zuckerberga se navíc v poslední době daří i v obchodní části. Facebook totiž přistoupil na některé zajímavé obchodní modely a navíc do něj vstoupilo několik významných investorů, kteří jej ocenili na 6,5 miliardy dolarů.

I když je růst Facebooku relativně rychlý, Zucerberg prozatím nepočítá s veřejnou emisí akcií, do budoucna ji však nevylučuje. Aktuálně firma zavedla dvojúrovňový systém akcií, což zvýší hlasovací právo současným akcionářům.

Analytici z NYPPEX zašli ve svých odchadech i do vzdálenější budoucnosti než jenom příští rok. Facebook by údajně mohl za čtyři roky vykázat příjmy dosahující téměř 2 miliardy dolarů a Twitter by pak mohl dosáhnout na hranici 300 milionů.

Twitter rovněž patří mezi mladé sociální sítě, které se snaží komerčně uchytit na trhu. Zakladatel Biz Stone nedávno médiím sdělil, že jeho firma má v bance peněz dost a výdělečnou se stane v průběhu příštího roku. Twitter disponuje vlastním vstupním kapitálem a penězi od investorů.

Diskuze (20) Další článek: Google spouští vyhledávání v reálném čase

Témata článku: , , , , , , , , , , ,