Zdraví | Meta | Reklama

Facebook sledoval pacienty a cílil reklamu podle diagnózy. Teď čelí žalobě

Dvě hromadné žaloby viní mateřskou společnost Facebooku Meta a velké americké nemocnice z porušení zákonů o ochraně osobních údajů. K tomu mělo docházet prostřednictvím sledovacího nástroje, jež provozovateli sociální sítě odesílal informace o zdravotním stavu pacientů, informuje magazín The Verge.

Žaloby byly podány ke kalifornskému soudu v červnu a červenci a zaměřují se na sledovací nástroj Meta Pixel. Ten lze nainstalovat na webové stránky, aby poskytoval analytické údaje o reklamách na Facebooku a Instagramu. Kromě jiného shromažďuje informace o tom, jak lidé na těchto webových stránkách klikají a zadávají informace.

Špehování pacientů

Celá kauza vypukla poté, co americká nezisková organizace The Markup počátkem června publikovala výsledky svého vyšetřování. Zjistila, že 33 ze 100 největších nemocnic ve Spojených státech používá na svých webových stránkách Meta Pixel. V sedmi nemocnicích byl dokonce nainstalován v neveřejné sekci – na portálech pro pacienty chráněných heslem.

Šetření ukázalo, že nástroj odesílá Facebooku informace o zdravotním stavu pacientů, plánovaných návštěvách u lékaře a alergiích na léky. Žaloby vyjadřují přesvědčení, že získané údaje Facebook používal v rámci svého reklamního systému k cílenému zobrazování reklam na léky a léčbu.

V první žalobě pacientka uvádí, že její zdravotní údaje byly odeslány pomocí nástroje Meta Pixel z portálů pro pacienty Kalifornské univerzity v San Franciscu a nemocnice Dignity Health (tato zdravotnická zařízení jsou rovněž žalována). Pacientce pak byly zobrazovány reklamy zaměřené na onemocnění srdce a kolen, kterými trpí.

Druhá žaloba, kterou podal pacient ze zdravotnického systému MedStar v Baltimoru ve státě Maryland, tvrdí, že nejméně 664 poskytovatelů zdravotní péče odeslalo prostřednictvím technologie Meta Pixel zdravotní údaje.

Na čem se bude točit právní bitva?

Podle zákona o ochraně osobních údajů potřebují zdravotnické organizace ke sdílení osobních údajů souhlas pacienta. Meta se hájí tvrzením, podle kterého vyžaduje, aby uživatelé Meta Pixelu měli právo sdílet údaje, a že filtruje citlivé zdravotní údaje. Žaloby naopak tvrdí, že Meta tyto zásady vědomě nedodržuje a že Pixel umístila na webové stránky zdravotnických zařízení, přestože věděla, že bude shromažďovat osobní zdravotní údaje.

Aby mohly být žaloby postoupeny dál, musejí být nejprve soudem schváleny jako hromadné. Pokud bude některá z nich úspěšná, mohla by přinést odškodnění všem uživatelům, jejichž poskytovatelé zdravotní péče použili zmíněnou sledovací technologii.

V tuto chvíli není zaručeno, že podané žaloby získají status hromadné žaloby. V případě úspěchu by mohlo být soudní řízení pro Metu velmi nákladné, neboť žalobci požadují náhradu škody jménem všech uživatelů Facebooku, jejichž poskytovatelé zdravotní péče implementovali Pixel, což by mohlo zahrnovat miliony lidí.

Meta se v minulosti dostala pod palbu kritiky kvůli svým zásadám pro získávání  a zpracovávání osobních údajů. V současné době údajně pracuje na vytvoření reklamního systému, který se nespoléhá na osobní údaje uživatelů. Dle webu Business Insider se firma odmítla k podaným žalobám jakkoli vyjádřit.

Diskuze (12) Další článek: Notebook s OLEDem koupíte za 12 tisíc. Zlevnil sympatický Asus VivoBook 15

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,