Facebook | Sociální sítě

Facebook si postaví vlastní vesnici, nabídne 1 500 nových domů nejen svým zaměstnancům

  • Facebook vybuduje 1 500 nových domů v blízkosti svého sídla
  • Ceny nájmů v Menlo Parku se vinou Facebooku za poslední roky ztrojnásobily
  • Každý rok přibude v Kalifornii 640 tisíc nových pracovních míst

Silicon Valley řeší značné problémy s bydlením a podle zástupců Kalifornie je potřeba každý rok vybudovat 180 000 nových domů k uspokojení poptávky. Svým dílem chce ke zlepšení situace přispět i Facebook, který v následujících letech postaví 1 500 domů v těsném sousedství své centrály.

Na pozemku, který Facebook získal v roce 2011 vyrostou vedle domů rovněž veřejné služby, menší náměstí a obchody. Právě absenci komplexní vybavenosti v Menlo Parku Facebook delší dobu kritizuje.

Facebook nebude (a ani nemůže) nabízet bydlení pouze svým zaměstnancům. Nedostatek bydlení je primárně spojen s růstem technologických firem, u nichž stoupá počet zaměstnanců rychleji než dostupná místa k bydlení. Od roku 2010 vzniklo v San Franciscu 640 tisíc nových pracovních míst spojených s technologickými společnostmi. V samotné centrále Facebooku v Menlo Parku potom pracuje asi 9 tisíc lidí, přičemž za poslední rok se jejich počet zvýšil o 54 %. Po rozšíření kampusu se potom očekává ještě vyšší nárůst zaměstnanců.

Nedostatkem bydlení se zároveň cena nemovitostí v oblasti dostává k částkám, na které běžní obyvatelé mimo technologický byznys nejsou schopni dosáhnout. I proto Facebook udává, že 15 % domů bude nabízet k pronájmu pod tržní cenou.

O tom, jaký vliv mělo přestěhování centrály Facebooku do Menlo Parku na tamní nájmy, vypovídají jejich průměrné ceny. Za posledních 6 let se ztrojnásobily a aktuálně se pohybují kolem částky 3 349 dolarů (asi 77 tisíc korun) za dvoupokojový byt. Podle webu The Guradian je to víc, než srovnatelné nájmy v New Yorku a řadí se tak k vůbec nejvyšším ve Spojených státech. Podobně potom vyrostla cena domů. Zatímco v roce 2012 byla 535 tisíc dolarů (asi 12 milionů korun), nyní je to již 888 tisíc dolarů (asi 20,3 milionů korun).

Facebook nyní čeká dlouhé schvalovací řízení, které pravděpodobně zabere minimálně dva roky. Dokončení je tak v nejoptimističtější variantě naplánováno na rok 2021. V žádném případě ale otevření nové rezidentní čtvrti s patnácti sty domy nevyřeší krizi s bydlením, s níž se Kalifornie v oblasti Silicon Valley potýká.

Diskuze (6) Další článek: Konečně pořádný software na Windows Store. Nově tam najdete Ubuntu

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,