Facebook se ozbrojuje patenty, stovky jich koupil od IBM

Patentové válka přerůstá i do sféry internetových sociálních sítí. Facebook proto koupil od technologického gigantu IBM 750 patentů, aby byl lépe připraven na rozjíždějící se spory. Upozornil na to server Bloomberg. Internetový vyhledávač Yahoo minulý týden podal na Facebook žalobu kvůli údajnému porušení deseti patentů. Facebook označil tento krok za „nepochopitelný“ a uvedl, že se bude bránit „všemi prostředky“.

FB.png

Yahoo mimo jiné obvinil Facebook z toho, že narušil její patent ohledně systému umísťování reklamy na internet. Spor se týká také autorských práv k řešení otázek soukromí uživatelů a sdílení informací. Žaloba podle agentury AP poukázala na slabiny Facebooku v oblasti patentových práv. Facebook vlastnil v USA koncem loňského roku pouze 56 patentů, což je ve srovnání s jinými velkými technologickými podniky velmi nízký počet. Yahoo například vlastní přes tisícovku patentů. Facebook a Yahoo spolu soupeří na trhu s internetovou reklamou.

Facebook transakci oficiálně nekomentoval. Erin Michael Gill z MDB Capital Group ale předpokládá, že sociální síť IBM za patenty zaplatila stovky milionů dolarů. I když není jasné, jak silné patenty Facebook pořídil, začíná si uvědomovat, že musí v oblasti patentů výrazně posílit, uvedl Gill pro server Bloomberg.

Soudní spor s Yahoo přichází v době, kdy se Facebook připravuje na primární emisi akcií (IPO). Předpokládá se, že Facebook si bude chtít na trhu zajistit kolem deseti miliard dolarů (187 miliard korun). Pokud se dohady potvrdí, znamenalo by to, že hodnota celého Facebooku bude až 100 miliard dolarů.

Diskuze (12) Další článek: Zprávy Živě: Windows 8 přijde na podzim

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , ,