Facebook prý uvolní svou verzi PHP. Bude mnohem rychlejší

Facebook je napsaný v PHP a je tedy pravděpodobně i největší aplikací svého druhu na světě, která používá jazyk, který je často považován jako příliš jednoduchý a nevýkonný, než aby mohl obhospodařovat podobné složité aplikace.

Jak se zdá, pravda je někde na půli cesty, podle Slashdotu, který cituje web SD Times, totiž není PHP jako PHP. Facebook jej totiž sice používá, musel si ale prý napsat vlastní běhové prostředí, to základní je totiž pro podobné účely příliš pomalé.

A aby toho nebylo málo, podle SD Times vývojářský tým Facebooku své vlastní běhové prostředí brzy uvolní jako open source pro širokou komunitu. Za tímto účelem se ostatně vývojáři Facebooku v minulosti setkali i s klíčovými autory současného PHP. Pokud jsou tedy tyto zprávy pravdivé, světlo světa by měl brzy spatřit mnohem rychlejší a výkonnější PHP interpret, který by byl přitom zpětně plně kompatibilní s oficiální verzí.

Facebook patří nadále k nejnavštěvovanějším a dnes již i nejkomplikovanějším webům na světě a své postavení na úkor kritiků nadále upevňuje. PHP naopak musí soupeřit s ostatními webovými jazyky, na poli levných webhostingů ovšem společně s databázovým serverem MySQL a webovým serverem Apache tvoří nejtypičtější a nejpopulárnější kombinaci.

Diskuze (57) Další článek: Nový Computer: Test dvaceti reproduktorů

Témata článku: , , , , , , , , , ,