Facebook | Bezpečnost

Facebook přiznal, že několik let ukládal hesla stovek milionů uživatelů jako prostý text

Facebook se v aktuálním blogovém příspěvku přiznal, že po dobu několika let ukládat hesla stovek milionů uživatelů v textové podobě. K těmto nešifrovaným přihlašovacím údajům pak měli přístup zaměstnanci, mimo firmu se údaje nedostaly.

Dle bezpečnostního analytika Briana Krebse se chyba týká na 600 milionů uživatelů Facebooku. Jen pro připomenutí, ten jich má aktuálně celkově na 2,7 miliardy. Chyba se datuje až do roku 2012 a týká se stovek milionů uživatelů Facebooku Lite, desítek milionů u klasického Facebooku a dokonce několika desítek tisíc uživatelů Instagramu. Všechny dotčené sociální síť postupně informuje o úniku hesla.

K heslům mělo přístup na 2 000 vývojářů a inženýrů, kteří dle záznamů provedli na devět milionů dotazů pracujících s těmito daty – alespoň dle tvrzení od jednoho zdroje uvnitř firmy. Sám Facebook pak uvádí, že data se nikdy nedostala mimo firmu a nemá žádný záznam o jejich zneužití.

Odhalení celého problému nastalo v lednu díky rutinní bezpečnostní kontrole, firma o něm ale informovala až nyní. Facebook tak má na krku další skandál týkající se soukromí svých uživatelů a ani tentokrát se nejedná o nic malého. Je tak pravděpodobné, že vše ještě bude mít dohru minimálně ze stran regulátorů, se kterými je firma v kontaktu. Všichni si navíc ještě pamatují problémy týkající se Cambridge Analytica.

Jak zkrotit Facebook na svém telefonu?

Zdroj: TechCrunch

Diskuze (30) Další článek: Odpůrci očkování jsou morálním ekvivalentem opilých řidičů, tvrdí vědci

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , ,