Facebook připravuje vlastní mobil, přetáhl k tomu inženýry z Applu

Po několika letech se Mark Zuckerberg a jeho tým opět vrací k plánům na svůj vlastní smartphone, tentokrát však v lepší formě a s pořádnou výpomocí. Projekt s kódovým názvem Buffy začal svou cestu ještě v roce 2010, ale byl rychle zastaven na dobu neurčitou. Od té doby se na trhu objevilo hned několik smartphonů s integrovaným tlačítkem Facebooku, jmenovitě přístoje ChaCha a Salsa od výrobce HTC.

FB HTC.jpg
Speciální tlačítko Facebooku najdete například na HTC ChaCha

Facebook však chce své postavení mezi sociálními sítěmi upevnit natolik, že mu již vlastní aplikace nestačí. Pozastavený projekt tedy opět nabírá na obrátkách a podle deníku New York Times, který měl možnost si promluvit s několika zaměstnanci a inženýry Facebooku, se novinky dočkáme už příští rok.

Aby se tentokrát vše dokonale povedlo, přizval si Mark Zuckerberg do týmu hned několik inženýrů z Applu, kteří dříve pracovali na iPhonu a iPadu. Ti mají za úkol sestavit dohromady kvalitní hardware a software a především zajistit, aby dohromady fungovaly.

Fb LG.jpg
Facebook lze v podobě aplikace najít na všech nejrozšířenějších mobilních operačních systémech

Cíl Facebooku je zcela jasný. Dostat se co nejrychleji ještě hlouběji do mobilního trhu a najít stabilní zdroj zisků, nejlépe s dlouhou perspektivou. Aplikace Facebooku jsou totiž doteď ke stažení zcela zdarma a největší zisky pramení především z reklamy. Kdyby se oficiální Facebookový smartphone úspěšně uchytil na trhu, dokázala by společnost rychle navýšit celkové tržby a především úzce hlídat, co konkrétně uživatelé na smartphonech dělají.

Bohužel zatím nejsou dostupné žádné detaily, týkající se využitého hardwaru či softwaru, ani není vývoj oficiálně potvrzen. Předpokládá se ale, že by mohl smartphone využít upravenou verzi operačního systému Android od Googlu. Pravděpodobně by Facebook aktivně používal také svůj specifický online obchod. Podobné otázky však i nadále zůstanou ve vzduchu, dokud se nedočkáme oficiálního odhalení.

Diskuze (39) Další článek: Kdybyste v roce 2002 koupili tyto akcie, budete milionáři

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , ,