Facebook překládají do češtiny jeho fanoušci

Komunitní web Facebook používá stále větší množství uživatelů z Čech, Moravy a Slezska, před několika týdny se tak objevila i jeho česká mutace. Jazyků bude přibývat – dnes si lze vybrat jeden ze šestnácti od angličtiny po galštinu – překlady totiž nevytváří tým zaplacených lingvistů, ale komunita. Pokud službu používáte a líbí se vám, můžete se do překladu zapojit i vy, čeština totiž stále není všudypřítomná.

Facebook je často citován pro svůj sofistikovaný engine, který ho pohání. Na začátku si totiž vytvoříte jednoduchý osobní profil jako na jakémkoliv jiném webu včetně podobně zaměřených českých alternativ. Facebook však oproti konkurenci nabízí robustní API, díky kterému mohou programátoři po celém světě vytvářet jednoduché widgety – miniaplikace, které si budete moci umístit na svou titulní stránku a prakticky neomezeně tak rozšíříte možnosti svého profilu.

fb02.png fb01.png fb03.png
Facebook v češtině, uživatelský profil a zbývající fráze, které zatím do mateřštiny nikdo nepřeložil

Jednou z miniaplikací je také Překladač. Pokud si jej vložíte do profilu, můžete se podílet na překladu zbývajících anglických frází do češtiny. Je jich poměrně velké množství, máte-li svůj Facebook účet, určitě se tedy zapojte a vypomožte komunitě.

Webové stránky českého Facebooku

Diskuze (6) Další článek: Finální Firefox 3 vyjde 17. června

Témata článku: , , ,