Facebook po dlouhém vyčkávání konečně změnil To se mi líbí

Facebook zásadním způsobem mění způsob lajkování článků na internetu. Doposud jste u článků mohli nacházet dva běžné způsoby: To se mi líbí (lajkování) nebo Sdílení. Sdílení je nyní mrtvé.

Sdílení mělo pro provozovatele webů jednu hlavní výhodu, bylo vidět. Pokud někdo sdílel článek, objevil se uživateli nejen na profilu, ale také na přehledu událostí (newsfeed). Oproti tomu lajkování bylo takové neviditelné. Sice se objevil jako jednořádková informace kdesi na profilu, ale tím to končilo.

Uživatelé rádi lajkují, je to pro ně daleko pohodlnější než sdílení, které vyžaduje o jedno klepnutí myší navíc. Na Facebooku ale vznikal chaos, protože Sdílení mělo být především pro napsání vlastního názoru (třeba ke sdílenému článku), ale mnoho uživatelů Sdílelo bez přidání názoru.

Facebook proto dříve informoval, že Sdílení letos půjde do ústraní. Vývojáři už nějaký čas na stránkách Facebooku o Sdílení nic nenajdou, veškerá dokumentace je přesměrovaná na informace o lajkování. A v neděli nastal zlomový zvrat, kdy se změnila podstata lajkování.

fb.png
 Takto se na profilu zobrazuje lajkování

Pokud na webu klepnete na tlačítko To se mi líbí, zobrazí se na vašem profilu tato informace včetně celého názvu, obrázku a části textu. A největší novinkou je, že se to stejné zobrazí na samotném přehledu událostí. Takže to konečně všichni mají možnost vidět. Pokud byste přece jen chtěli k lajkovanému webu přidat názor, můžete. V tuto chvíli je Sdílení bezvýznamené, alespoň pro články.

Diskuze (43) Další článek: Firefox 4.0: dvanáctá beta verze čeká na vyzkoušení

Témata článku: , , , , ,