Facebook | Bezpečnost

Facebook má obří průšvih. Informace o více než půl miliardě uživatelů jsou dostupné na internetu

Osobní data 533 miliónů uživatelů Facebooku ze 106 zemí světa jsou dostupná na internetu – bez velkých bariér, za nízký poplatek, stačí kliknout na odkaz a registrovat se do fóra (aktualizováno: nové registrace jsou aktuálně zablokované). V případě České republiky má jít o 1 375 988 kontaktů s plnými detaily: jméno, Facebook ID, datum narození, telefonní číslo, e-mailová adresa, lokace a další.

Oprava (13:00 4. 4. 2020): Podle původního zdroje zprávy (bezpečnostní analytik Alon Gal, viz tweet níže) je databáze dostupná za nízký poplatek, nikoliv zdarma, jak jsme uváděli v původní verzi článku a nadpisu.

K získání dat pomohla zranitelnost, kterou Facebook odstranil v srpnu 2019. Databáze tedy není úplně aktuální, ale dá se předpokládat, že většina údajů je stále platná. Bezpečnostní odborníci varují, že data poslouží k řadě metod hackingu a sociálního inženýrství.

Informace se na stejném fóru objevily už v lednu – tehdy formou bota, který na základě konkrétních požadavků prodal telefonní čísla uživatelů. O pár měsíců později je databáze dostupná jako celek.

Via Business Insider

Diskuze (77) Další článek: Rekordní ponor k vraku lodi: Americký tým se dostal do hloubky téměř 6500 metrů

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , ,