Facebook jde na burzu. Získá víc peněz než Google

Facebook vyplnil potřebné papíry a ještě letos vstoupí na burzu. Chce získat až 5 miliard dolarů, což by ho ocenilo až na 100 miliard. Známe také finanční výsledky a platy.

Po mnoha spekulacích, dohadech a odkladech je to oficiální – Facebook v tomto roce upíše část svých akcií na burze a stane se veřejně obchodovatelnou společností. Prozatím není jasné, kolik akcií do oběhu uvolní, jaká bude jejich hodnota a na které burze se budou lákavé cenné papíry obchodovat. Jisté je, že půjde o minoritní část akcií a hodnota primárního úpisu by měla být vyšší, než v případě Googlu, dosavadní jedničky mezi internetovými firmami.

Když Google v roce 2004 vstupoval na burzu, získal díky IPO 1,9 miliardy dolarů. Podle odhadů analytiků by měl Facebook získat až 5 miliard dolarů. Firma ve vyplněných papírech pro americkou komisi pro cenné papíry (SEC) sice neuvádí veškeré podrobnosti, plánuje je uvolnit až v doplňujícím textu pár dnů před začátkem obchodování, vše ale nasvědčuje tomu, že by největší sociální síť světa mohla být oceněna na 75 až 100 miliard dolarů.

Už žádné odhady, ale jasná čísla

Facebook v papírech pro SEC zveřejnil svojí finanční bilanci, díky čemuž lze nahlédnout hlouběji do fungování a účetnictví firmy. Facebook v loňském roce vykázal příjem ve výši 3,7 miliardy dolarů, o téměř 90 procent vyšší, než v roce předchozím. Zisk se přitom ustálil na hranici miliardy dolarů. Podle odhadů skupiny eMarketer by příjem mohl výrazně růst i letos. Firma by si mohla přijít až na 5,8 miliardy dolarů a v současnosti drží na účtech a v aktivech 3,9 miliardy dolarů.

Klepněte pro větší obrázek
Facebook se ze ztráty dostal v roce 2009 a v loňském roce už měl zisk miliardu dolarů. Firma drží hotovost a aktivat ve výši 3,9 miliardy dolarů. Vstup na burzu tak není kvůli nedostatku peněz, ale kvůli dovršení hranice 500 investorů.

Většinu příjmů Zuckerbergovy firmy tvoří reklama – rovných 85 procent. Kolem 12 procent Facebooku v loňském roce přinesla společnost Zynga, která na sociální síti provozuje několik online her. Zbytek příjmů pak tvoří peníze z Facebook Credits. Jedná se o virtuální měnu, díky které je možné platit v aplikacích provozovaných na Facebooku. Funguje to podobně, jako v případě App Store u Applu – Facebook si z každé mikrotransakce ponechává 30 procent a zbytek jde provozovateli aplikace.

Posilování příjmů z Credits by pro Facebook mělo být hodně důležité. Značná část jeho příjmů totiž závisí na inzerci. Vždy je lepší, a Wall Street to tak má rád, když jsou příjmy více diverzifikované.

I když jsou příjmy Facebooku solidní, firma stále není stoprocentně efektivní a prozatím hledá, jak obrovskou bázi dat od 845 milionů uživatel z celého světa zpeněžit. V loňském roce na každém uživateli vydělala jeden dolar. Facebook už je nicméně globální firmou. Více než 50 procent jeho příjmů tvoří trhy mimo Spojené státy.

Klepněte pro větší obrázek
Facebook chce emisí akcií získat až 5 miliard dolarů. To by firmu ohodnotilo na 75 až 100 miliard. Google, prozatím největší internetové IPO v historii, získal v roce 2004 1,9 miliardy dolarů. Jeho tržní kapitalizace už je dnes samozřejmě vyšší.

Facebook v loňském roce získal největší podíl na trhu s display reklamou (bannery a další) – patří mu 16,3 procenta. Yahoo má 13,1 procenta a Google 9,3 procenta. V kontextové reklamě, která je pro Facebook nejdůležitější, stále s přehledem vede Google. Největší Zuckerbergovou prioritou je, stejně jako v případě Googlu, zaměření na mobilní zařízení.

Zuck chce plat jeden dolar ročně

A teď k platům. Zakladatel a šéf Facebooku v loňském roce pobíral základní plat 500 tisíc dolarů plus bonusy. Na jeho vyžádání ale od ledna 2013 bude jeho práce stát pouhý jeden dolar ročně. Stále ale zůstává největším akcionářem firmy (28,4 procenta), logicky se tedy nemusí o peníze strachovat.

Nejvíce si ve Facebooku v loňském roce vydělala provozní šéfka Sheryl Sandberg, která do firmy přešla z Googlu. O té se často mluví jako o vůbec nejdůležitější osobě ve firmě. Její příjmy ve výši 30,9 milionu dolarů (většina v akciích) to jenom potvrzují.

Klepněte pro větší obrázek
Facebook už má přes 500 investorů, kteří mohli podíly nakupovat přes investiční banky a na sekundárním trhu. Při úpisu akcií na burzu mohou své vklady několikanásobně zhodnotit. Zdá se totiž, že je po investicích do Facebooku hlad.

Šéf vývojářů Mike Schroepfer získal 24,7 milionu dolarů a finanční ředitel David Ebersman si přišel na 18,7 milionu dolarů. Opět jde především o balíky akcií.

Dá se předpokládat, že o IPO Facebook bude obrovský zájem. Krátce poté, co SEC zpřístupnil vyplněné papíry, nával zájemců dokonce odstavil web. Firmu na burzu povede investiční banka Morgan Stanley za pomoci J.P. Morgan Chase, Goldman Sachs, Bank of America – Merrill Lynch, Barclays Capital a Allen & Company. Facebook se bude obchodovat pod značkou „FB“.

Diskuze (2) Další článek: Anonymous se zmocnili webu ODS a vyvěsili na něm své oznámení

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,