Facebook: do pěti let budou všechny příspěvky převážně video, žádný text

Před pár dny Facebook pokročil v integraci videa a nově je možné dokonce i odpovídat v komentářích pomocí videa. Jak ale odhaduje jeden ze šéfů Facebooku, budoucnost bude na video ještě více zaměřená.

Zatímco dnes je převážná většina příspěvků na Facebooku text a fotografie, dle Nicola Mendelsohna, který má na starost provoz Facebooku v rámci Evropy, Afriky a Středního východu, se do pěti let dočkáme velké změny.

Do pěti let totiž předpokládá, že video nakonec zcela nahradí běžný text a s tím souvisí i konec obyčejných textových příspěvků, které postupně zmizí z timeliny. Už dnes je většina příspěvků doplněná fotografií a video je v tomto směru jen další evoluce, protože jde zjednodušeně o spousty obrázků v jednom. Statistiky Facebooku prý ukazují, že textu v příspěvcích už nyní každým rokem ubývá.

Podle vyjádření pro web Quartz jde tento trend v duchu toho, že díky videu dokážeme vyjádřit i zpracovat mnohem více informací, přičemž potenciální kreativita je ještě mnohem větší.

Tento názor a pohled je pochopitelně úzce spojený i s tím, co propaguje sám zakladatel a šéf Facebooku – Mark Zuckerberg. Mezi posledními akvizicemi je totiž i startup Oculus VR, který se zaměřuje na další stupeň, kterým už je virtuální realita.

V případě Facebooku se počítá hlavně se sociálním aspektem a interakcí. Taková forma zážitku bude ale skvěle navazovat například na již podporované 360stupňové video, které si budete moci ve virtuální realitě pustit a prohlédnout stejně, jako kdybyste na daném místě skutečně byli.

I když nelze předpokládat, že se ze všech lidí stanou „Youtubeři“, bude zajímavé sledovat, jakého poměru v rámci uživatelů Facebooku se tato změna dotkne. Využívání videa bude určitě nativní pro mladší generaci, která už nyní ovládla například Youtube.

Diskuze (24) Další článek: Čínský konkurent Uberu získal investice a půjčky v hodnotě 7 miliard dolarů

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , ,