Facebook dělal psychologické pokusy na uživatelích, měnil nálady na síti

Analytici Facebooku publikovali studii, ve které se zabývali fenoménem „emocionální nákazy“ šířící se sociální sítí. Ve vší stručnosti tedy chtěli zjistit, jestli vás nakazí blbá (nebo dobrá) nálada přátel na Facebooku.

Rozruch na americkém internetu však nezpůsobila ani tak studie samotná jako spíše metodika získávání dat pro výzkum. Aby totiž mohli analytici dojít k nějakému závěru, museli komunitu v podstatě uměle nakazit.

V roce 2012 tedy jeden týden ovlivňovali, jestli se budou návštěvníkům zobrazovat spíše pozitivně laděné, nebo negativně laděné příspěvky jejich přátel. Test se dotkl necelých 700 tisíc anglofonních uživatelů.

Komunita se nyní bouří, že Facebook (sic krátce) rozhodoval o tom, co jim bude zobrazovat na zdi, ten se ale brání, že zprávičky samotné nemazal a byly nadále dostupné přímo na profilu konkrétního autora, nemusel je ale zobrazovat na společné zdi (News Feed).

Facebook se zároveň vyjádřil v tom směru, že podobné experimentování není v rozporu s jeho podmínkami služby, poněvadž je v nich černé na bílém napsáno, že lze celý systém a jeho data využívat k všemožným experimentům a výzkumům. K testu se na Facebooku nakonec vyjádřil i jeho hlavní autor.

Kdybyste tedy měli pocit, že je váš starý známý na Facebooku z ničeho nic neskutečný pesimista, možná se jen účastníte nějakého dalšího výzkumu a Facebook pouze skrývá jeho optimisticky laděné příspěvky.

Diskuze (37) Další článek: Kalifornie obrátila a zlegalizovala bitcoin

Témata článku: , , , , , , , , , , , ,