EZ Macros 5.0: Přenechejte rutinu počítači

Nedávno jsme si představili program AutoIt, který umožňoval vytváření skriptů, jež pak bylo možné použít pro automatizaci některých často opakovaných úloh. Dnes si ukážeme podobný produkt společnosti American Systems nazvaný EZ Macros 5.0, který je cílen na řadové uživatele.
Nedávno jsme si představili program AutoIt, který umožňoval vytváření skriptů, jež pak bylo možné použít pro automatizaci některých často opakovaných úloh. Přes nesporné výhody jmenovaného produktu byla pro mnoho uživatelů jeho slabší stránkou potřeba znalosti skriptovacího jazyku, což vyžaduje alespoň elementární zkušenosti s programováním. Dnes si ukážeme podobný produkt společnosti American Systems nazvaný EZ Macros 5.0, který je cílen na řadové uživatele.

Práce s počítačem obnáší celou řadu úkonů, přičemž některé se pravidelně opakují a leckdy se tak stávají zdržující rutinou. Pokud například pravidelně zálohujete svá data, musíte při každé záloze opakovat prakticky tutéž sekvenci kliknutí myší, zadání z klávesnice atd. Proč nenecháte počítač, aby tuto práci udělal za vás? Není to složité – stačí mít aplikaci, která umí zaznamenat jednotlivé kroky a následně je na vyžádání přesně zopakuje. Ve starších Windows 3.1x sloužil k tomuto účelu program Makrokamera, ten se ale v následujících verzích z neznámých důvodů neobjevil. Nezbývá než hledat řešení nabízené jinými výrobci.

EZ Macros 5.0 je aplikace, která nahrává stisknuté klávesy a kliknutí myší, ukládá je do souborů zvaných makra a tyto soubory je možné aktivovat pouhým stisknutím patřičné klávesové zkratky nebo automaticky přes integrovaný plánovač úloh. Makra lze v případě potřeby editovat, což dále rozšiřuje vlastnosti programu. Zajímavou vlastností je možnost zajištění makra heslem, takže je nemůže spustit nikdo, kdo toto heslo nezná.

Stejně jako AutoIt nabízí tento program konverzi maker do spustitelných souborů EXE, které je možné použít jako samostatnou aplikaci na libovolném počítači. To lze využít například pro pracovníky technické podpory – mohou pomoci uživateli zasláním aplikace, která provede nadefinované operace vedoucí k opravě. Poněkud překvapivá je velikost těchto programů: je výrazně vyšší než velikost programů vytvořených v AutoItu (testovací makro zajišťující jednoduché spuštění tří aplikací zabíralo celých 820 KB).

Pojďme se podívat na některé vlastnosti programu:

  • Možnost vytváření maker nahráváním (tj. zachycováním provedených akcí) nebo ručním zápisem (pro tento způsob lze použít integrovaný editor s uživatelsky definovatelným "obarvováním" kódu).
  • Volitelná rychlost provádění zaznamenaného makra.
  • Do vytvořeného makra lze vkládat pauzy, prodlevy, zvuky, operace s datem a časem a další rozšiřující prvky.
  • Možnost vyžádání uživatelského vstupu (například vložení textu uživatelem).
  • Technologie LiveUpdate se vždy postará o to, abyste měli k dispozici nejnovější verzi produktu.

K základnímu ovládání vystačíte s tlačítky situovanými na panelu nástrojů. Pokud například chcete zaznamenat nové makro, stisknete tlačítko Add a následně se vás ujme průvodce, který zjistí všechny potřebné informace pro vytvoření makra.

V prvním kroku průvodci sdělíte, jaké makro chcete vytvořit:

  • Launch a list of programs - sestavení seznamu programů, dokumentů a webových odkazů, které mají být otevřeny v dané sekvenci.
  • Remember mouse and keyboard events - zaznamenání pohybů a kliknutí myší a stisknutých kláves pro pozdější zopakování.
  • Activate a program and send it keystrokes and mouse events - záznam otevření aplikace a následně provedených pohybů a kliknutí myší a stisknutých kláves.
  • Display a menu of macros to run - touto volbou lze vytvořit menu obsahující seznam vámi vybraných maker, která lze následně spouštět z tohoto menu.

    Ve druhém kroku nastavíte, jakým způsobem bude zaznamenané makro spouštěno:

  • Press a Hot Key - makro bude spouštěno stiskem klávesové zkratky.
  • Use Type-A-Macro - makro bude spouštěno zápisem sekvence znaků nadefinované uživatelem.
  • Wait for a certain windows to appear - spustí makro v okamžiku, kdy spustíte program se zadaným titulkem okna (například "Poznámkový blok").

Třetí krok pak závisí na tom, jakou metodu spuštění makra jste zvolili, a vyžaduje zvolení klávesové zkratky, sekvence nebo titulku okna. V případě, že budete makro aktivovat klávesovou zkratkou, můžete nastavit, zda má tato zkratka platit ve všech programech nebo pouze ve vybrané aplikaci.

Ve čtvrté fázi pak přichází na řadu nastavení lišící se podle toho, jaký typ makra jste zvolili v prvním kroku. Jestliže jste tedy například vybrali sestavení seznamu programů, které mají být spuštěny, zobrazí se jednoduché okno pro sestavení jakéhosi "playlistu". Pokud chcete sestavit menu, dostanete na výběr ze seznamu všech již vytvořených maker a pomocí tlačítka Add jednoduše přidáte ty, které chcete zařadit.

Patrně nejzajímavější bude nahrávání makra podle provedených pohybů a kliknutí myší a stisknutých kláves. V takovém případě můžete nastavit, co všechno má být zachycováno (jen stisknuté klávesy, jen události vyvolané myší nebo obojí), rychlost přehrávání a počet opakování. Záznam spustíte tlačítkem Record a zastavíte jej stiskem klávesy Pause/Break. V případě, že nejste s výsledkem spokojeni, můžete celý záznam smazat a nahrát znovu. Stejně tak je možné makro upravit ručně v editoru. Po dokončení zadáte název, případně zvolíte, zda chcete záznam zabezpečit heslem.

Zbývající tlačítka na panelu nástrojů mají následující význam:

  • Edit - editace vybraného makra.
  • Delete - smazání vybraného makra.
  • Disable - zablokování vybraného makra.
  • Run - spuštění makra.
  • Shcedule - vyvolání plánovače úloh, který umožňuje spouštění maker v daném čase nebo periodě. Tuto součást je nutné dodatečně stáhnout a doinstalovat.
  • Activate Hot Key and Hide - zminimalizuje okno aplikace do ikony vedle ukazatele hodin a zpřístupní aktivaci maker přes nadefinované klávesové zkratky. Maximalizaci lze provést kliknutím na ikonu.
Další volby se skrývají v menu a pod pravým tlačítkem myši, kde například najdete položky pro vytvoření zástupce makra na pracovní ploše nebo pro konverzi do souboru EXE (tyto soubory v případě použití zkušební verze zobrazují po spuštění požadavek na registraci).

Celkové hodnocení programu je jednoznačně kladné, neboť program nabízí všechny potřebné funkce pro zaznamenání a následné zopakování provedených úkonů, což je to, co bychom od aplikací tohoto typu očekávali. Ve srovnání s AutoItem se EZ Macro jeví jako podstatně více uživatelsky přívětivé a nevyžaduje, abyste se učili příkazům skriptovacího jazyka. Na druhou stranu AutoIt poskytuje širší škálu funkcí, je zdarma a vytváří výrazně menší spustitelné soubory. Jednoznačně říci, který z obou programů je lepší, patrně nelze, protože každý je zaměřen na jinou skupinu uživatelů: profesionálům bude vyhovovat spíše AutoIt, běžný uživatel pak mnohem raději přivítá jednoduchost EZ Macra. Výběr toho správného je tedy jen na vás.

Licence: Shareware, zkušební doba 30 dnů, poplatek činí 30 USD, Download, velikost: 767 KB

Diskuze (2) Další článek: Intel a AMD zřejmě půjdou do příměří

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , ,