Eye Tribe: levný oční senzor ovládne počítače i telefony

Ovládání počítače, tabletu nebo telefonu pomocí speciálních senzorů bylo doposud drahé. Eye Tribe pro Windows je možné pořídit už za dva tisíce korun.
Kapitoly článku

Zatím pouze pro vývojáře

Zařízení je nyní kompatibilní pouze s operačním systém Windows, pro který je k dispozici SDK. Eye Tribe Tracker je navíc nutné připojit do portu USB 3.0, pomalejší USB 2.0 nelze použít. Jedním z podporovaných tabletů je tak například Surface Pro od Microsoftu, který má USB 3.0.

11.jpg
Odemykání obrazovky pomocí očí? Není problém

Úvodní kalibrace může zahrnovat 5, 9 nebo 12 bodů – je nutné se podívat na všechny okraje displeje a poté už je zařízení schopné přesně detekovat směr pohledu očí. Systém by měl fungovat u většiny zdravých očí a problém není ani při použití brýlí nebo čoček. Zařízení si ale příliš neporadí s určitými filtry na brýlích, které by zamezily toku světlu - jde například o polarizační skla.

V balení dostanete pouze samotné zařízení a přes přihlášení se dostanete k SDK a dalším informací. Pro vývojáře je napojení na jejich aplikace poměrně jednoduché – stačí několik řádků kódu a ze zařízení automaticky dostávají polohy pohledu očí v rámci obrazovky (souřadnice x a y).

12.jpg 5.jpg 8.jpg

Zatím tak nejsou k dispozici žádné aplikace, kromě základního ovládání kurzoru myši ve Windows. Podobně jako u Leap Motion nebo Oculus Rift lze ale očekávat zavedení jednotného obchodu s aplikacemi. Vývojáři budou mezi sebou jistě sdílet své programy a výtvory, takže se můžeme určitě těšit třeba na optimalizované ovládání pro různé hry a podobně.

Logo2new.jpg

První várka vývojářských modelů dorazí zákazníkům už ke konci tohoto roku, další várka pak v prvním čtvrtletí příštího roku. Platí tak kdo dříve objedná, ten také dříve dostane.

O ovládání pomocí očí se zajímá i Intel

Minulý rok Intel koupil podíl deseti procent ve společnosti Tobii za přibližně 21 milionů dolarů, takže lze předpokládat, že tato technologie bude v budoucnu hrát poměrně velkou roli. Intel se soustředí i na vývoj ovládání pomocí gest a senzory obecně.

Právě snímání lidského těla bude jistě trendem v následujících letech, což by mělo zase usnadnit a možná také zcela změnit způsob, jakým ovládáme elektronická zařízení.

Tip na článek: Ovládání pomocí očí může nahradit prsty

Systém klávesnice a myši je tu s námi už příliš dlouhou na to, aby nepřišly technologie, která tuto kombinaci nahradí. A snímání očí může být jednou z těch, které se podaří poslat myš do historie.

16.jpg
Budeme jednou pouze koukat při čtení knih nebo ovládání systému? Nejspíše se bude jednat o chytrou kombinaci s dotykovým i hlasovým ovládáním

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,