ExtractNow: Rychlé rozbalení komprimovaných dat

Jednoduchý pomocník, který jedním kliknutím rozbalí balíčky až pětadvaceti různých formátů. Hledáte-li rychlou alternativu zdarma pro dekomprimování dat, ExtractNow se nabízí.

Již několikrát byly na stránkách GigaMania.cz či Živě.cz zmíněny programy sloužící k práci s komprimovanými archivy dat. Uživatel tak má na výběr z mnoha alternativ, přičemž každá z nich nabízí různá pozitiva a negativa. Hlavním plusem ExtractNow je především jeho jednoduchost, rychlost a licence zdarma. Nevýhodou pro někoho může být fakt, že již podle názvu lze program používat pouze k rozbalování komprimovaných souborů.

Malé strohé okno

Spuštěním ExtractNow před vás vyskočí miniaturní a téměř nic neříkající okénko. V něm kromě zatím prázdného pole představující seznam položek k dekomprimaci naleznete jen čtyři ovládací tlačítka. Jedno pro nastavení aplikace, druhé pro zobrazení historie, třetí pro vymazání obsahu seznamu a čtvrté pro extrahování vybraných položek. Kdo by hledal tlačítko pro procházení a vybírání zdrojových souborů, činil by tak marně.

sshot-1.png 
V jednoduchosti je síla.

Import dat do programu totiž probíhá jednoduchým přetahováním souborů myší. Tlačítkem extract pak dojde ihned k jejich rozbalení. Abyste věděli, jakým způsobem a kam se data uloží, je třeba si nejdříve pohrát s nastavením programu, protože stisknutí tlačítka pro rozbalení vám již žádné další možnosti nenabídne. Tím se v případě dobrého nastavení zvýší o poznání rychlost těchto operací.

sshot-2.png 
Určení cílového adresáře.

Nastavení

Nastavení programu je mnohem zajímavější, komplexnější a složitější, než on samotný. Na první pád se můžete prohrabovat možnostmi, které se týkají spuštění aplikace při startu systému, způsobu jejího zobrazování na ploše i v nástrojové liště apod. Klíčová je další část nastavení, kde je třeba určit cílový adresář pro rozbalení dat, chování programu v momentě dekomprimace atd.

sshot-3.png 
Co má program provést po proběhnutí rozbalení?

To vám spolu s určením příkazů po provedení operace značně zkrátí veškerou práci. Aplikace zvládne po dekompresi smazat původní archiv, přesunout ho, vyčistit i sama sebe zavřít. V možnostech programu lze nastavit i asociace s konkrétními typy souborů. ExtractNow zvládá práci s většinou běžně používaných kompresních formátů, např. ZIP, RAR, ACE, ISO, BIN, ARJ, 7z a mnoho dalších.

sshot-4.png 
Seznam provedených operací.

Log na závěr

Jako bonusovou funkci, kterou program nabízí, lze vnímat prohlížení historie činnosti. Ta se ovšem sama nikam neukládá, takže při restartu aplikace bude historie čistá. Je zde ovšem možnost exportovat záznam do formátů .log či .txt. O mnoho více už od této freewarové utilitky nečekejte. Nemůže se v žádném parametru měřit se známými kompresními giganty. ExtractNow ovšem sází na svou miniaturnost, jednoduchost a nenáročnost.

stáhnout program ExtractNow 4.61 Licence: freeware, 1,9 MB
Autor: Nathan Moinvaziri
Web programu: www.extractnow.com


fsc.jpg

Diskuze (8) Další článek: Fotbalové mistrovství oslavuje také Google, Microsoft a Yahoo

Témata článku: , , , , , , , , , ,