Facebook | Sociální sítě

Experiment končí, výpis na Facebooku se dělit nebude. Ale úpravy feedu přijdou

Facebook loni na podzim spustil v šesti vybraných zemích test s rozděleným výpisem zpráv. Nyní tento test uzavřel s tím, že toto řešení nenasadí na celou síť. Výpis příspěvků, neboli newsfeed, ale přece jen upraví, a to s důrazem na upřednostnění příspěvků přátel a rodiny.

Test rozdělených feedů probíhal mimo jiné na Slovensku, takže jsme k němu měli docela blízko a slyšeli jsme o něm běžně od slovenských známých a příbuzných. Názory byly vesměs negativní, což nyní připouští i sám Facebook v příspěvku na blogu. Experiment vyhodnotil s tím, že nevedl ke kýženému výsledku, aby lidé více komunikovali a sdíleli v rámci přátel a rodiny.

Právě větší důraz na komunity, přátelé a rodinu oznámil jako hlavní aktuální strategii Facebooku jeho zakladatel a šéf Mark Zuckerberg začátkem roku. Pro provozovatele stránek to bude znamenat snížení dosahu příspěvků na své fanoušky, pokud za ně nebudou chtít platit. Pod rouškou cílení na upevňování vztahů s blízkými tedy může být prostý tlak na zvyšování prodejů reklamy.

Facebook musí tak jako tak něco dělat, protože zlatá éra jeho růstu pomalu končí a v USA dokonce postupně klesá počet mladých uživatelů. Facebook už pro ně není cool. Cekově uživatelů Facebooku sice stále hojně přibývá, ale je to tím, jak proniká do starších věkových skupin a geograficky do dalších regionů. Aktuální situace v USA je však alarmem, že růst se může i v globálním měřítku zastavit a přestat být atraktivní pro mladé.

Důraz na propojování s blízkými tedy dává smysl. Uživatelé ve finále mohou na Facebooku trávit méně času a za zábavou mohou chodit na jinou sociální síť, která zrovna bude v kurzu. Ale na Facebook se budou vracet, protože tam bude každý a poslouží jako komunitní a komunikační platforma. Díky tomu se může stát Facebook téměř „nesmrtelný“ podobně jako e-mail.

Oznámení Facebooku uživatelům

Účelem příspěvků, které se vám zobrazují v kanálu vybraných příspěvků, je udržovat vás ve spojení s lidmi, místy a věcmi, na kterých vám záleží. Počínaje vašimi přáteli a rodinou.

To, jaké příspěvky se vám zobrazují jako první, ovlivňují vaše spojení a aktivita na Facebooku. Vliv na to, jak moc nahoře se vám příspěvek v kanálu vybraných příspěvků zobrazí, má taky počet komentářů, To se mi líbí a dalších reakcí, které příspěvek dostane, a to, o jaký druh příspěvku jde (například fotka, video, aktualizace stavu).

Mezi příspěvky, které se vám můžou zobrazovat jako první, patří:

  • Komentář nebo To se mi líbí od přítele nebo člena rodiny k fotce nebo aktualizaci stavu jiného člověka
  • Reakce nějakého člověka na příspěvek od vydavatele, který sdílel váš přítel
  • Odpovědi více lidí na vzájemné komentáře k videu, které viděli, nebo k článku, který si přečetli v kanálu vybraných příspěvků

Nezapomeňte, že pokud máte dojem, že se vám v kanálu vybraných příspěvků nezobrazují některé příspěvky, které byste vidět chtěli, nebo se vám naopak zobrazují příspěvky, které vás nezajímají, můžete si upravit nastavení.

Diskuze (9) Další článek: Z obří dráhy až do vesmíru: Největší letadlo světa Stratolaunch se opět rozjelo

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,