Exkurs do budoucnosti Windows: Co přijde po Vistách?

Windows Vista se jen pomalu prodírají do počítačů firemních uživatelů a Microsoft pilně pracuje na jejich dokončení. To však neznamená, že vývoj ustrne. V plánu jsou další verze nejrozšířenějšího operačního systému. Jaké, napoví náš krátký výhled do budoucnosti.

Windows Vista

Třicátý listopad loňského roku byl ve světě Windows přelomovým dnem. Alespoň velkolicenčním zákazníkům se totiž poprvé dostala do rukou nová verze systému pro pracovní stanice. Windows XP byla uvedena o více než pět let dříve a jejich následné varianty (SP2, obě čtyřiašedesátibitové verze, Media Center Edition atd.) byly i přes některé (významné) inovace pořád „pouze těmi starými známými ikspéčky“.

Nejbližší budoucnost je jasně naplánována. Třicátého ledna se Windows Vista dostanou do maloobchodů. Ještě před tím, již 19. ledna, bude dokončena česká lokalizace, s níž se však v obchodech setkáme až od prvního března. Po dokončení i ostatních lokalizací a následně doplňků Windows Ultimate Extras, které jsou nyní ve fázi interního betatestování, by se zdálo, že kromě běžných přídělů záplat nebudou mít programátoři Microsoftu nic na práci.

Nepřehlédněte: Podrobná šestidílná recenze Windows Vista na Živě.cz

Takové zdání by (nikoli neočekávatelně) bylo liché. Microsoft si uvědomuje, že pět let mezi vydáním dvou verzí Windows je příliš dlouhá doba a bude se snažit tento prostor vyplnit. Odhlédneme-li od serverových produktů (Windows Server Longhorn jsou několik týdnů před testovací verzí Beta3), uvidíme jako následníky Windows Vista hned dvě předpokládané verze Windows. Jejich komerční názvy nejsou samozřejmě v tuto chvíli známy, pod kódovými jmény je však představit můžeme. Půjde o Windows Fiji a známější Windows Vienna.

V pokračování článku se nevyhneme záplavě kódových názvů produktů Microsoftu. Nejen v této firmě je zvykem dávat vznikajícím produktům dočasné názvy, kterými se výrobky titulují před výběrem názvů komerčních. Vedle kódového názvu pro nadcházející verzi se někdy používá i označení vNext. Zde již téměř měsíc dochází ke zmatkům, neboť někteří zahraniční komentátoři v první polovině prosince informovali o skutečnosti, že vNext je kódový název pro nový Windows Media Center, který se objeví ve Windows Fiji. O kódových jménech softwaru z Redmondu by se dalo vyprávět hodiny, zde nám však postačí několik základních.

Windows codename Fiji

Prvotní plány Microsoftu (z roku 2000) hovořily o vydání Windows Vienna, tehdy ještě známých jako Windows Blackcomb, krátce po vydání Windows XP (kódový název Whistler). Blackcomb byl později odsunut, aby se mezi něj a XP mohla vsunout ještě Windows Vista (kódový název Longhorn). Dnes je téměř jisté, že mezi Vistami a Viennou vyjde ještě jedna verze systému. V současnosti nese kódové jméno Windows Fiji.

Není bohužel známo, čím vlastně Windows Fiji budou. Někteří komentátoři odhadují, že půjde o pouhý (avšak na schopnosti a novinky bohatý) servicní balíček (SP1) pro Windows Vista. Pro verzi servisního balíčku hovoří jeden velmi důležitý argument: Kódová jména podle států a měst nesou produkty z rodiny Windows Vista. Kódová jména operačních systémů Windows vybírá Microsoft obvykle v mapě amerických pohoří.

Pravděpodobnějším se přes odchylku v kódovém názvu zdá jiný názor: Windows Fiji by měla být jakýmsi druhým vydáním Vist. Druhá vydání známe již ze starších verzí Windows. Zažili jsme je u Windows 95 (OSR2), 98 (Second Edition) či Server 2003 (R2). Fiji má být Vista R2, tedy plnohodnotný operační systém.

Pokud se Microsoft i pod novým vedením v divizi Windows, kde odcházejícího Jima Allchina nahradí někdejší šéf vývoje Office Steven Sinofsky, rozhodne držet vznikajícího plánu vydávat novou verzi Windows každé dva roky - střídavě jeden menší a jeden zásadní update, měla by Windows Fiji spatřit světlo světa koncem roku 2008. Pokud se však potvrdí pesimistické odhady a Fiji nebude víc, než SP1 pro Visty, můžeme se na něj těšit již o rok dříve, tedy koncem roku 2007, kdy se objeví společně s finální verzí Windows Server Longhorn.

Od Windows Fiji se očekává, že přinesou funkce, které byly za účelem urychlení opakovaně odkládaného vydání vypuštěny z Windows Vista. Setkat bychom se tak měli především s WinFS, databázovou nadstavbou souborového systému NTFS; vylepšeným Sidebarem, který by již neměl být pouhým odkladištěm gadgetů; schopností bez externího dekodéru přehrávat videa z disků HD DVD; novou verzí .NET Frameworku; zdokonaleným hlasovým ovládáním a dalšími vylepšeními. Takovýto seznam novinek by naznačoval, že Fiji budou pro Visty něčím, jako byla Windows XP pro Windows 2000. Můžeme čekat, že Fiji ponesou číslo verze 6.1?

Windows codename Vienna

Původně, ještě pod názvem Windows Blackcomb, nástupce Windows XP, dnes pravděpodobně nástupce až jejich vnoučete Windows Fiji. Vienna by měla být ve zmíněném dvouletém cyklu aktualizací tou zásadnější. Někdy mezi lety 2009 a 2011, škarohlídi však odhadují, že i později, můžeme očekávat Windows s pořadovým číslem 7.

Na spekulace o schopnostech Vienny je příliš brzy. Má-li být její vývoj podobný vývoji Vist, může například dojít například k úplné změně kódové báze, k níž došlo při tzv. Longhorn resetu. Během pěti (či více) let vývoje může dojít k řadě zvratů. Plány na Viennu zřejmě naberou konkrétnějších obrysů teprve až Microsoft zhodnotí obchodní úspěchy Windows Vista.

Důležitá bude pro Windows Vienna zejména platforma, pro níž by měla být vytvořena. Již Windows XP byla připravena pro podporu čtyřiašedesátibitových procesorů. Pomineme-li platformu Intel Itanium v jejich nativním módu IA64, připravil Microsoft Windows XP i pro procesory se čtyřiašedesátibitovým rozšířením x86-64 (Intel EM64T a AMD64). Druhá jmenovaná 64bitová XP však především kvůli malé kompatibilitě softwaru a ovladačů hardwaru a rovněž chybějícím lokalizacím příliš neprorazila. Naproti tomu Windows Vista existují ve dvou zcela plnohodnotných verzích: dvaatřiceti- i čtyřiašedesátibitové, přičemž je jen na zákazníkovi, kterou verzi ve svém počítači nasadí.

Pokud se Microsoftu podaří 64bitovou verzi prosadit mezi výrobci hardwaru a zákazníky, nastartuje tím zcela novou éru. V tom ohledu se jeví jako přinejmenším podivné plány předpokládající pro Windows Vienna dvaatřicetibitovou i čtyřiašedesátibitovou verzi. Když již dnes 32bitové procesory pomalu mizí z katalogů obchodníků, a když uvážíme nepochybný nárůst hardwarové náročnosti Windows během dalších cca pěti let vývoje, lze o využitelnosti 32bitové verze poměrně dobře pochybovat.

Windows Vienna by měla být stejně revolučními, jako byla Windows 95. V těch jsme se poprvé setkali s dnes již legendárním tlačítkem Start. Ve Windows Vista zmizel z tlačítka nápis, zůstalo pouze logo Windows. Pro Windows Vienna se počítá s úplným odstraněním tlačítka Start i nabídky skrývající se pod ním. Stejně tak zmizí shell Exploreru. V plánu je nasazení zcela nového trojdimenzionálního způsobu ovládání. To se původně mělo objevit již ve Vistách, avšak nakonec bylo z projektu vyřazeno a své místo natrvalo získalo ve Vienně.

Věštit bohužel neumíme

Jak již zaznělo výše, vývoj dalších verzí Windows bude záviset především na úspěchu Windows Vista. Je velmi pravděpodobné, že případný neúspěch Vist, jakkoli mu zatím nic nenaznačuje, Microsoft ekonomicky nepoloží. Úspěch i neúspěch však určí směr, jímž se svět Windows v příštích letech vydá. Směr, na jehož výběru se podle plánů redmondských vizionářů budou moci prostřednictvím své zpětné vazby podílet i uživatelé.

Diskuze (250) Další článek: Dell: unikly informace o novém 27" LCD

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,