Exkluzivně: zaručeně pravdivé prognózy pro rok 2009

Microsoft má pro příští rok velké plány, mezi ty největší patří pokus o nákup Googlu. Apple se pravděpodobně pustí do změny loga a Linux se stane oficiálním náboženstvím.

Pro čtenáře, kteří nás čtou i o silvestrovské noci, máme exkluzivní materiál – přehled očekávaných IT událostí roku 2009. Jedná se informace, která zatím nebyly oficiálně potvrzeny, ale my jim bezmezně věříme.

Microsoft koupí Google

Po letošním neúspěchu s nákupem jednoho ze svých konkurentů nehodí Microsoft zbraň do obilnin a s nově nabitými zkušenostmi si vyšlápne na konkurenci nejvyšší. Ano, po neúspěšném tažení na Yahoo se předpokládá pokus Microsoftu o nákup Googlu. Strategií obchodníků bude heslo „nechte se koupit, dokud vás chceme“ a v návrhu smlouvy budou ilustrační obrázky znázorňující vývoj cen akcií Yahoo v roce 2008. Pokud k transakci opravdu dojde, budeme svědky další přelomové události – Microsoft změní jméno na Megahard.

Linux bude uznán jako náboženství

Ortodoxní fanoušci operačního systému Linux budou v příštím roce usilovat o statut oficiálního, celosvětového náboženství. Nová náboženská skupina bude uctívat duchovního vůdce Linuse Benedikta Torvaldse a jediného všemocného Boha Tuxe. Mezi tradiční rituály se zařadí sváteční čtení z kódu.

Apple změní logo

Apple opouští výstavu MacWorld v podstatě proto, že se stává výrobcem pro masy, kterému zviditelňování na specializovaných výstavách nijak nepomáhá. Své produkty může efektivně prezentovat ve svých prodejnách každý den a ušetřené peníze z marketingového prasátka raději investuje do nové globální kampaně. Ta by se však měla nést v duchu věrnosti ke značce a hlavním sloganem bude heslo „Žeru Apple“. Ve smyslu tohoto hesla bude upraveno i logo značky, ve kterém z nakousnutého jablka zbude už jen ohryzek.

Windows v hantecu

Microsoft bude dále rozšiřovat jazykové verze svého operačního systému Windows Vista, aby mohl oslovit co nejširší spektrum zákazníků. Vzhledem k tomu, že verze pro nejpoužívanější světové jazyky již existují, dojde k postupnému překladu do místních dialektů. Na své si tak přinde i plotna z brněnskýho štatlu a lonťáci, co gómó hantec. Windows totiž budou pravděpodobně nabízeny i v „brněnštině“. Tuto zprávu v brněnské redakci Živě.cz s nadšením vítáme.

O2 nabídne zcela nahé ADSL

Telefónika O2 již vydala tiskovou zprávu o tom, že nabídne ADSL služby bez hlasového paušálu, kterému se přezdívá „naked ADSL“, neboli „nahé ADSL“. Zatím nezveřejněnou zprávou je ale plánovaná nabídka zcela nahého ADSL, což bude speciální tarif, který by měl kompenzovat očekávanou ztrátu zákazníků s tarifem pro pevnou telefonní linkou. Nový tarif O2 Internet naked ADSL nabídne ojedinělou službu, v rámci které zákazník dostane zcela neomezené volání z pevné linky (v době od 19:00 do 20:00 hodin, ve svátky mimo neděle v době od 17:00 do 21:00, v neděli od 7:00 do 10:00, o sobotách každý druhý hovor, maximální délka hovoru 3 min), a to zcela zdarma (594 Kč měsíčně). V tarifu není zahrnuto internetové připojení, ale lze jej zkombinovat v rámci plánovaného balíčku O2 Qvadro, ve kterém budou zahrnuty tyto služby: volání z pevné linky, internet, FUP a nová služba pro blokování internetového obsahu.

Adobe bude spolupracovat s autory Gimpu

Proslýchá se, že společnost Adobe bojuje s katastrofálním prodejem nového Photoshopu CS4. Pomocnou ruku ji proto podává open source komunita. Vývojáři světoznámého bitmapového editoru Gimp, ve kterém byly navrhnuty třeba kulisy k celé trilogii Matrixu, slíbili, že dodají Adobe know-how, díky kterému by měl být Photoshop výkonný alespoň z poloviny jako Gimp. Tajný zdroj nám sdělil, že součástí dohody bude i nové uživatelské rozhraní Photoshopu, které bude postavené na Gimp 0.1.4256. Nový Photoshop s pracovním názvem Gimpshop bude k dispozici ve formě servisního balíčku ve třetím kvartálu příštího roku.

Rok 2009, rok cenzury

Rok 2009 bude rokem cenzury. Svobodu na internetu nejprve omezí Británie, kde má velmi silné postavení nevládní organizace IWF, podobný trend se ale v průběhu jara rozšíří do Francie, Španělska a postupem času do celé EU. Z evropského webu postupně vymizí škodlivá dětská pornografie, v průběhu roku pak ale i jakékoliv projevy euroskepticismu. Ačkoliv bude otěže evropského předsednictví pevně svírat tuzemská vláda, podle návrhu zákona Uwe Filtera, německého poslance za Zelené v Evropském parlamentu, by se do hledáčku internetové cenzury měly dostat i webové stránky Pražského hradu. Je velmi pravděpodobné, že Evropa po velmi úspěšném čínském vzoru spustí svou vlastní implementaci Velkého evropského firewallu.

Microsoft představí přelomový Zune Mobile

Microsoft na exhibiční konferenci CES 2009 v Las Vegas pravděpodobně představí balíček Zune/Pink Mobile.Bude se jednat o softwarovou nadstavbu Windows Mobile 6, která poměrně zastaralý operační systém pro chytrá kapesní zařízení konečně obdaří funkčním a použitelným přehrávačem multimédií. Pink Mobile si budou moci stáhnout pouze vlastníci Live ID účtu, přičemž podle nové firemní politiky budou diskvalifikováni všichni zájemci, kteří nepoužívají hudební formát WMA opatřený DRM. Pokud se tedy pokusíte v Pink Mobile přehrát open source formát OGG Vorbis, mobilní telefon podle nezávislých analytiků z webu Linux.org zkratuje.

Firefox v roce 2009? Konec naivní pohádky

Firefox se díky poblouznění milionů fanoušků poslední roky šířil přímo raketovou rychlostí a mílovými kroky dorovnával pozici masového Internet Exploreru. To by se ale v příštím roce mělo změnit, programátoři z Mozilly totiž neočekávali vstup Googlu na trh s prohlížeči. Internetový gigant z Mountain View během několika měsíců ukončí exkluzivní smlouvu s Mozilla Corporation a celá nezisková nadace Mozilla Foundation přijde o desítky milionů dolarů. Je více než pravděpodobné, že Firefox v příštím roce upadne v zapomnění a z kdysi slavného projektu se stane okrajový a poměrně nestabilní webový prohlížeč, o který budou jevit zájem pouze sběratelé kuriozit.

Google nabídne oborové vyhledávače

Podle posledních průzkumů vadí uživatelům Googlu, ale i dalších vyhledávačů, stále menší přesnost při vyhledávání způsobená ohromným množstvím zaindexovaných webů. Řešením mohou být tzv. oborové vyhledávače, které spravují indexy složené pouze z webů určitého oboru. Google již připravuje takové specializované vyhledávače a v příštím roce bychom se měli dočkat prvních dvou. Při výběru pilotních oborů dbal Google ohled na to, co se nejvíce vyhledává v jeho vyhledávači – dočkáme se proto speciálního vyhledávače porna a sériových čísel. Už se vám tedy nestane, že byste se při hledání způsobu registrace programu dostali do nějakého internetového obchodu nebo dokonce přímo na stránky výrobce softwaru.

Přejeme vám veselou silvestrovskou zábavu!

Na vážnější téma si o prognózách IT událostí v roce 2009 můžete přečíst v novém Computeru.

Computer.jpg

Diskuze (41) Další článek: Jak hledat pomocí Googlu novoroční kliparty

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,