Exkluzivně: úsporný kancelářský trpaslík Lenovo

Leonovo vyrobilo ideální počítač do kanceláře – je malý, úsporný a dostatečně výkonný. Cena lehce přes deset.

Společnost Lenovo nedávno uvedla novinku spadající do nové „módní“ kategorie energeticky úsporných kancelářských počítačů. Dle tiskové zprávy jde o: „Nejmenší, nejtišší a energeticky nejefektivnější desktop v historii firmy, který má půdorys velký jako průměrný telefonní seznam...“

Leonovo_01.jpg Leonovo_02.JPG Leonovo_07.JPG
Spotřeba jako tři úsporné žárovky a kompaktní rozměry

Sestava ThinkCentre A61e se mimo jedinečně malých rozměrů může pochlubit též velmi nízkou spotřebou okolo 40 W v nevytíženém stavu. Vedle podmínek pro obdržení loga EnergyStar 4.0 se dále nemusí stydět ani za certifikací EPEAT Gold,která produkty hodnotí dle řady kritérií – od efektivity využití energie a použitých materiálů až po možnosti recyklace. ThinkCentre A61e obsahuje až 90% opakovaně použitého či recyklovaného materiálu a je balen do obalu z 90% recyklovaného materiálu. Dle výrobce jej lze rovněž napájet doplňkovým solárním panelem, ale zde bychom byli s případnými ovacemi poněkud opatrní. S dostatečně výkonným panelem můžeme solárně napájet každé PC.

Leonovo_04.JPG Leonovo_08.JPG Leonovo_09.JPG
Leonovo_10.JPG Leonovo_11.JPG Leonovo_12.JPG 
Důležité konektory jsou na přední straně, aktivní chlazení obstarává jeden malý ventilátor

Uvnitř počítače tiká úsporný procesor AMD Athlon X2 BE 2350 taktovaný na 2,1 GHz s udávaným TDP pouhých 45 W. O jeho komunikaci s okolím i obraz se stará čipová sada AMD 690 vybavená grafickým jádrem Radeon X1200 doplněná o 1 GB operační paměti a 160GB pevný disk. Nechybí ani DVD vypalovačka.

Pokud jde o porty, máte k dispozici dvě USB a dva zvukové konektory na čelním panelu, vzadu pak naleznete 4 USB porty, analogový VGA výstup, síťový konektor RJ45 a výstupy zvukové karty. Co chybí? DVI výstup.

Leonovo_13.JPG Leonovo_14.JPG Leonovo_15.JPG
Leonovo_16.JPG Leonovo_17.JPG Leonovo_18.JPG
Miniaturní deska, RAM z notebooku, pasivní chladič procesoru, velký disk a jeden ventilátor

Zajímavostí je externí 130W zdroj a pouze jediný větrák, který zajišťuje průtok „čerstvého“ vzduchu přes velký pasivní chladič CPU.

Leonovo_19.JPG
Zdroj je řešen "notebookovým způsobem"

Uvnitř nás pak vzhledem k rozměrům nepřekvapily ani dva sloty pro notebookové paměti typu SO-DIMM, které jsou dnes velmi levné.

Leonovo_03.JPG Leonovo_06.JPG
Ideální počítač do kanceláře nebo pro méně náročné

My jenom doplníme, že na první pohled a dotek se nám „mašinka“ líbí a jsme zvědavi na výsledky testů. Pokud budou zajímat i vás, určitě se více dočtete v dalším vydání Computeru. Cena Lenova ThinkCentre A61e začíná na 10 490 Kč bez DPH u základního modelu vybaveného Sempronem LE 1150, námi „osahaná“ lépe vybavená varianta pak vyjde na 12 490 Kč bez DPH.

Na kompletní specifikace se můžete kouknout na stránky výrobce.

Diskuze (33) Další článek: Master Internet: Serverhosting pro studenty

Témata článku: , , , , , , , , , , ,