Microsoft | Bezpečnost | E-mail

Exchange Server nezvládl vstup do nového roku. Po půlnoci přestal zpracovávat e-maily

Část světa se obávala, jak rok 2000 zvládnou počítače. K apokalypse nedošlo, k dílčímu selhání nicméně došlo při vstupu do roku 2022 v Exchange Serveru 2016 a 2019. Od počátku nového roku software nedokázal zpracovávat příchozí e-maily, pošta se tak na serverech hromadila.

Služba pro filtrování pošty přestala pracovat, jak ukazovaly první reporty. Komunita proto chybě začala přezdívat Y2K22. Jedná se o odkaz na zmíněný fenomén Y2K. Microsoft potvrdil, že se v případě Exchange jedná o problém s datem, nikoli s antimalwarovým softwarem podílejícím se na filtrování zpráv.

Manuální zásah nutný

Bezpečnost ohrožena nebyla a není. Kontrola verze souboru se signaturou způsobovala, že antimalwarové jádro padalo. Microsoft okamžitě představil (dočasné) řešení s tím, že jej správci a správkyně musí aplikovat ručně. Stačí stáhnout připravený skript a před spuštěním změnit politiku pro skripty v PowerShellu příkazem: Set-ExecutionPolicy -ExecutionPolicy RemoteSigned.

Skript pak především musí spustit na každém jednom serveru, kde provozují Exchange a kde dochází ke stahování aktualizací protimalwarových definic. Detaily případně hledejte na blogu Exchange. Verze skenovacího modulu je teď 2112330001, případně vyšší. Už nezačíná číslem 22, jako to bylo původně.

Starší Exchange Server 2013 potížemi postižen nebyl, pokud ale v prvních hodinách tohoto roku stihl přejít na verzi 22+, musíte i zde aplikovat skript. Pokud tak neučiníte, Exchange už nebude stahovat aktualizace antimalwarového nástroje, což software nechává zranitelnějším oproti standardní situaci.

Zdroje: Exchange Team Blog | Fst-Lane na Redditu via Neowin

Diskuze (16) Další článek: Nálož novinek od AMD: Mobilní procesory Zen 3+, rychlejší mobilní Radeony a známe i detaily Zenu 4

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , ,