Exchange předstihuje v nových instalacích Lotus Notes

Tedy, ke snížení náskoku je ještě hodně daleko. Ale jakoby se misky vah pomalu převažovaly ve prospěch Microsoft Exchange. A to ještě kdesi za bukem číhá nová verze...
Poprvé za celou historii boje obou produktů předstihuje Microsoft se svým programem Exchange produkty od IBM/Lotusu, tak praví studie firmy IDC. V první polovině roku zaznamenal Exchange celosvětově 5.7 miliónů nových zákazníků, Lotus Notes/Domino pak 5.3 miliónů. Rozdíl je ale maličký a vůbec nestačil viditelně snížit náskok Lotusu před konkurenty (Lotus - 21.9 mil., Microsoft - 15 mil., Novell - 12.4 mil.).

Živě komentuje: Microsoft se samozřejmě chystá na Lotus zaútočit daleko silněji, k čemuž mu mají dopomoci Windows NT 5.0, SQL Server 7.0, Internet Information Server 5.0 a zřejmě i tiše chystaná nová verze Exchange, o které se ale zatím ví jen velice málo. Už nyní k tomu má ale výbornou výchozí pozici a dá se očekávat, že poté, co vlastně zvítězil na desktopu (neříkám, že navždy, ale nyní si může oddychnout) nepochybně napře veškeré své marketingové svalstvo do oblasti podnikové infrastruktury. Je mimochodem zajímavé, jak důsledně se Microsoft vyhýbá pojmům jako "informační systémy" nebo "groupware" a razí vlastní termín: "digitální nervový systém". To je hodně chytré, neboť Microsoftu by dlouho trvalo, než by se dostal do povědomí v těchto tradičních oblastech; místo dobývání kamenných hradů vytvořil balón a usilovně jej plní horkým plynem. Z balónu ovšem musí časem vytvořit skutečné místo k žití - v tomto případě si jsem ale jistý, že se to podaří.

Váš názor Další článek: Včera a dnes v soudní síni: Netscape nevěrohodný, Java vydává tajemství

Témata článku: , , , , , , , , ,