Evropská komise obvinila Intel kvůli nelegálnímu boji s AMD

Evropská komise vznesla nová obvinění vůči největšímu výrobci počítačových čipů na světě, Intelu. Podle vydaného prohlášení Intel platil maloobchodníkům za to, aby neprodávali počítače s čipy od konkurenčního AMD.

Intel měl mnoha evropským maloobchodníkům nabízet výhodné ceny svých komponent výměnou za to, že nebudou ve svých produktech nabízet výrobky od společnosti AMD. V loňském roce už byla společnost z podobného případu jednou nařčena, avšak mluvčí vše popřeli a prozatím nebylo nic konkrétně dokázáno. Na nová obvinění musí Intel zareagovat do osmi dní.

Za podobné praktiky už letos Intel dostal pokutu od Jihokorejského úřadu. Výše zhruba 25 milionů amerických dolarů však podle mnohých není adekvátní, jelikož si společnost prodejem za dobu 2002 až 2005 vydělala v asijské zemi nesrovnatelně vyšší částku.

TIP: Intel oficiálně představil Centrino 2

Intel minulý týden oslavil 40 let své existence. Po celou dobu patřila společnost mezi přední inovátory a výrobce počítačových komponent. V novodobé historii její dominantní pozici ohrozilo pouze AMD, a to zejména v dobách, kdy uvedlo na trh procesory Duron a Athlon. Intelu v současné době patří asi 80 procent trhu. Naproti tomu AMD už několik měsíců řeší finanční problémy a potýká se s klesajícím zájmem o své produkty.

Diskuze (9) Další článek: Viacom se dohodl s YouTube, osobní informace uživatelů nebudou využity

Témata článku: , , , , , , , , , ,