Právo | Internet | Politika

Evropská komise chce Wi-Fi zdarma, 5G ve všech zemích a peníze od Googlu

Evropská komise se včera pochlubila zprávou o stavu Unie za rok 2016. Předseda Juncker a jeho kabinet zároveň představili další návrhy pro reformu evropského internetu, které vycházejí již z dříve prezentované strategie jednotného digitálního trhu třeba po vzoru USA.

WiFi4EU

Návrh je to v mnoha směrech docela smělý. Evropská komise například hodlá připravit počáteční rozpočet ve výši 120 milionů eur, ze kterého by se měl financovat program WiFi4EU. Jeho úkolem je bezplatné Wi-Fi ve veřejných budovách evropských měst a jejich okolí.

Stejně tak by EK ráda tlačila na lepší využívání radiových frekvencí a rychlé a koordinované nasazování technologie 5G. Celoevropské zkoušky by měly proběhnout už za dva roky, komerční nasazení pak v roce 2020.

Spotřebitelé na internetu by se měli dočkat ještě lepší ochrany a přístupu k zahraničním službám. Pokud budou dostupné v jedné členské zemi, budou si je moci koupit i v druhé – mělo by se tedy skoncovat s geoblokováním, o kterém se mluví už také nějaký pátek.

Agreguješ RSS? Měl bys platit!

Se vším nakonec souvisí reforma autorského práva a větší ochrana vydavatelů. No a tady už komisaři tvrdě narazili a vysloužili si kritiku evropských právníků z Googlu. EK by totiž po vzoru Německa a Španělska ráda prosadila systém, který by mohl zkomplikovat život specializovaným vyhledávačům. Zpravodajské weby by si například mohly účtovat licenční poplatky za to, že jsou odkazy na jejich články dostupné ve všemožných RSS čtečkách a agregátorech jako třeba Google News. Toto pravidlo platí už ve zmíněném Španělsku a krok tamních zákonodárců vedl k tomu, že Google namísto plateb službu v zemi jednoduše ukončil.

Před tím Google varuje i nyní a podotýká, že příliš agresivní autorskoprávní politika by vedla k tomu, že by začal omezovat své vlastní služby, které přitom (alespoň podle jeho slov) přinášejí cílovým webům návštěvnost (zpravodajský agregátor, vyhledávač obrázků, odkazy na články v obecném vyhledávači aj.).

To ostatně souvisí i s letitým vyšetřováním Googlu v EU, kdy si vydavatelé stěžují, že jim Google nic neplatí za to, že indexuje jejich weby, zobrazuje jejich obrázky ve vysokém rozlišení ve svém vyhledávači a tak dále.

5G

5G je označení pro pátou generaci mobilních sítí. Navazuje na sítě čtvrté generace označované 4G, které překonává zejména co se týče zvýšení přenosové rychlosti, snížení odezvy a zvýšení počtu obsluhovaných zařízení. Přečtěte si podrobný článek o 5G

Mohlo by vás také zajímat: Wi-Fi, připojení k inernetu, IoT

Diskuze (26) Další článek: Dell má nové XPS 13. Nabídne procesory Kaby Lake, 22 hodin na baterku a Ubuntu

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,