Evropa má skluz s 5G sítěmi. Hrozí nám technologické zaostávání?

Můj názor  |  zobrazit i odpovědi (trvale)  |  řadit od nejstarších Komentáře nyní řadíme od nejnovějších.
Tímto odkazem můžete řazení změnit.
 |  nových názorů: 17

Názory k článku

01. 11. 2019 08:03

žádost biologa Doc. RNDr. Vladimíra Ptáčka, CSc
Pan biolog Doc. RNDr. Vladimír Ptáček, CSc. mne požádal, abych vám rozeslala jeho apel, nebo spíše prosbu o to, aby nebyly prozatím spouštěny sítě 5G, které mnohanásobně navýší elektromagnetické záření, čímž zvýší rizika všech již pozorovaných a také vědecky zkoumaných i prokázaných vlivů na zdraví lidí i živočichů. Bylo by vhodné počkat na další výzkumy, a mnohem silnější elektromagnetické záření vy volané sítěmi 5G povolit jen v případě, že by nezávislé výzkumy potvrdily, že je neškodné, což je ale nepravděpodobné. /Například biologové z MUNI společně s VUT Brno nyní připravují nový dobře promyšlený mezioborový výzkumný projekt v souvislosti s 5G sítěmi/.
Naše veřejnost si zaslouží být informována o pravděpodobných zdravotních rizicích spojených s trvalým vystavením se elektromagnetickému záření, které se neustále navyšuje s přibývajícími anténami mobilních operátorů na střechách a stožárech, a věřím, že mnozí lidé dají přednost zdraví před „rychlejším stahováním koťátek“. Dalším aspektem této situace je také i to, že majitelé domů, kteří pronajímají kousek střechy mobilním operátorům pro tyto antény – zářiče, pobírají cca 150 tisíc korun ročně (a jsou od tohoto záření zcela "ve stínu"), zatímco sousedé v jejich blízkosti se musejí vystavovat silnému elektromagnetickému smogu zcela zdarma. A to omezuje jejich osobní svobodu.
Naše vláda plánuje již nyní v listopadu rozprodat frekvence pro sítě 5G mobilním operátorům a také nalákat dalšího operátora na český trh, což ještě navýší počet antén, a tak je nejvyšší čas vše pozastavit, než budou hotovy nezávislé výzkumy. Zdá se ale, že vláda nemá zájem informovat obyvatele o zdravotních rizicích a média žijící z reklam mobilních operátorů také ne. Kompetentní Ing. Jelínek z NRL SZÚ stále akorát lže, že je všechno neškodné, že důkazy dosud neexistují, a podezřele popírá všechny vědecké studie, které dosud potvrdily škodlivost, která je dokonce kumulativní, již při slabších intenzitách záření, kdy se ještě nenaměří zahřátí tkáně. Také zpochybňuje rozhodnutí WHO, které již v roce 2011 zařadilo tato neionizující záření jako karcinogen třídy 2B!
Všimli jste si také, jak se zvyšujícím se počtem antén mobilních operátorů na střechách narůstá počet autistických dětí, ADHD, neplodnost, rakovina…?
Přidávám proto odkaz na Světový apel, požadující globální zákaz instalace 5G sítě, který už podepsalo víc než 3.700 vědců (z toho v České republice 57, včetně 10 biologů) https://www.5gspaceappeal.org/scientists .
Doufám, že se zveřejněním této problematiky zasadíte o zdraví, bezpečí a v neposlední řadě také svobodu našich občanů, Eva Fialová – nakladatel a fotografZde dopis biologa Doc. RNDr. Vladimíra Ptáčka, CSc. s odkazem na výzkum:Vážené dámy a pánové,poslanci Parlamentu ČR a Senátu ČR, členové vlády ČR,
V současné době se má zavádět nová generace sítí, zvaná 5G. Prosím, nedovolte tuto změnu bez dokonalých pokusů, které vyzkoumají vliv těchto frekvencí na člověka, domácí zvířata, přírodu, polní plodiny a stromy. Jsem bývalý učitel Obecné zoologie a Buněčné biologie na Přírodovědecké fakultě Masarykovy univerzity v Brně. Chovám včely u Mendelova včelínu v Brně. Svým studentům jsem přednášel také Aplikovanou fyziologii hmyzu – život a chov včely medonosné, čmeláků a včel samotářek. Moje poslední studentka vypracovala v roce 2010 bakalářskou práci na téma Vliv záření používaného v mobilních telefonech na včely (Apoidea, Hymenoptera).
https://is.muni.cz/th/223183/prif_b/finalni_...
V práci je uvedena řada nepříznivých vlivů mobilního záření na člověka, zvířata i hmyz již před 9 lety, kdy vysílače zdaleka nebyly tak rozšířeny jako dnes!
Dánské studentky provedly pokusy se semeny řeřichy, vysetými vedle Wi-Fi routeru a mimo ně a zjistily, že pod vlivem záření semena nevyklíčila a hnila.
https://www.mnn.com/health/healthy-spaces/blo...
Já osobně s rostoucím množstvím vysílačů na střechách okolních domů vidím obrovský úbytek zpěvných ptáků v Tyršově sadu před našimi okny. Vloni poprvé a letos opět nepřiletěli na zimu vůbec žádní havrani; zůstávají na polích mimo Brno, zatímco dříve jich přilétaly denně stovky. Všechny javory mléče (Acer platanoides) v parku a v celém vnitřním Brně mají již několik let abnormální červené okraje listů, které hnědnou. Mnohé stromy již uhynuly. Nelze vyloučit, že trvalé vystavení každého z nás mobilnímu záření ( v mém bytě z několika wifin od sousedů ) může přispívat k růstu počtu nervových chorob ve vyšším věku a řady dalších onemocnění ( neplodnost ).
Letos je abnormálně vysoké množství parazitů Varroa destructor ve včelstvech včely medonosné, z nichž mnohá hynou ještě před zimou. Nelze vyloučit, že včely, vystavené mobilnímu záření v úlech nebo i při letu ztrácejí schopnost obrany a snadněji podléhají působení škůdců. Uvědomíme-li jak nepříznivé vlivy má již záření současné ( viz výše uvedená práce T. Pechové ) neměli bychom dovolit ještě větší množství vysílačů a signálů nebo vyšší frekvence bez provedení podrobných pokusů od molekulární po orgánovou úroveň. U nás je celá řada institucí, které by to mohly vykonat ( Česká zemědělská univerzita v Praze, Masarykova Univerzita v Brně: fakulty lékařská, přírodovědecká, CEITEC), Biofyzikální ústav v Brně, Mendelova univerzita v Brně, fak. agronomická a dřevařsko-lesnická, Univerzita Palackého v Olomouci: Centrum regionu Haná, řada dalších ústavů České akademie věd ) .
Prosím, nedopusťte nevratné povolení nových sítí bez provedených pokusů. S díky za laskavé přečtení tohoto dopisu a odpovědný přístup k rozhodování
V Brně dne 25. října 2019 Doc. RNDr. Vladimír Ptáček, CSc.
Smetanova 41602 00 Brno ptacek.home@seznam.cz
Já jen doplním - vědci již provedli tisíce studií a jasně a opakovaně prokázali škodlivost, dokonce kumulativní, již na netermické úrovni. Mnoho studií najdete na již uvedených stránkách www.5gappeal.eu nebo www.stop5g.cz a dalších. Škodlivost již prokázána jasně je a dlouho! Co není prokázáno - působení mnohonásobně více zahuštěného množství tisícemi signálů v případě zavedení 5G vysílačů a všech zařízení (zdaleka nejenom mobilů). Sám europarlament v dubnu 2019 v souhrnné zprávě uvedl ono riziko, že nejsou známy případné dopady na zdraví, protože takové množství signálů nelze v laboratořích nasimulovat a vliv předem pozorovat. Nicméně, ve stejné zprávě také uvedl snahu o zjednodušení legislativy ve všech zemích, aby nebylo pro instalaci vysílačů potřeba povolení úřadů (aby se náhodou veřejnost nebo některé místní úřady nestavěly na odpor)... Viz odkaz: http://www.elektrosmog-zony.cz/download/5g_rizika_pripou... - žlutě označený text tam je na pováženou, a pak větší vysvětlení k tomu je zde: http://www.elektrosmog-zony.cz/download/europarlament_ri... ... Mnoho studií je například zde: http://www.elektrosmog-zony.cz/download/prehled_studii_o... ... Výborná je také knížka Doba jedová č.7 - ELEKTROSMOG - vzadu jsou odkazy na stovky studií o škodlivosti a přesně vysvětleno, k čemu dochází, jaké jsou mechynismy poškození elektromagnetickým polem atd. Situace dnes tedy vůbec není o tom, že by nebylo dostatek důkazů o škodlivosti. Dnes je důležité dovolat se větší ochrany před mnohem nižšími hodnotami tohoto záření. Současné (nerozumně tolerantní) zákonné limity nás "chrání" až před silnými intenzitami, kdy dochází k zahřátí tkání. To je ale tak nedostatečná ochrana, že se škodlivé vysílače vejdou rovnou na střechy a podle Hygieny (dle oněch limitů) to je vše v pořádku a není překračováno ničeho protože se to všechno ještě vejde mnohonásobně!

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
21. 10. 2019 11:48

Nejak jste v tom clanku zapomneli zminit, ze po celem svete taky okolo 5G panuji (zrejme opravnene) obavy ohledne skodlivosti zdravi. Spousta mest i celych statu proto zatim budovani 5G brzdi:https://www.globalresearch.ca/telcos-losing-battle-impo...

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
21. 10. 2019 09:33

To by mě zajímalo v čem nám 5G sítě pomohou? Bude levnější pivo? S cenami našich operátorů sotva využijem rychlost 3G sítě. Pokrytí internetem máme dostatečné. Plně autonomní vozy ještě dlouho nebudou realitou a internet věcí? Zase se nám někdo snaží vnutit něco co nepotřebujeme.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědi (1)Zavřít odpovědi  |  Odpovědět
20. 10. 2019 23:15

5G nikdo nepotrebuje

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
20. 10. 2019 19:31

Nehrozí, Evropa už technologický zaostalá je.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědi (1)Zavřít odpovědi  |  Odpovědět
20. 10. 2019 19:11

Nevidím jediný důvod, proč nyní cpát prachy do 5G. Reálně to tu nikdo nyní nutně nepotřebuje. Navíc ta technologie má pár zásadních nevýhod (ale i výhod) a není stále pořádně otestovaná.
Jestli někdo tlačí do 5G, tak to jsou velké firmy jako je třeba zrovna Ericsson, protože z toho čuchají slušný byznys.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědi (1)Zavřít odpovědi  |  Odpovědět
20. 10. 2019 18:58

Hm... no kdyby tohle mělo vadit, tak bychom s našimi mobilními tarify museli lézt po stromech. A lezeme?

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
20. 10. 2019 18:57

Nic nového vždy jsme zaostávali a zaostávat budeme.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědi (1)Zavřít odpovědi  |  Odpovědět
20. 10. 2019 17:44

Hrozí, ale ne kvůli 5G. IPv6 spoustu poskytovatelů internetu ani nezná. eSIM v Apple Watch zatím není podporován (ale možná jednou bude).
Alespoň v pražském metru začíná být konečně místy signál:) Nicméně wi-fi v tramvajích je tragická, občas funguje na začátku měsíce, ale pak se rychlosti blíží nule.
Digitální komunikace s úřady je kapitola sama pro sebe a taková datová schránka je řešená opravdu zajímavě. Elektronické volby jsou v nedohlednu a asi je to dobře.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
20. 10. 2019 16:58

Ano hrozí a pokud Evropská unie přistoupí na hru klimatických alarmistů, kteří již beztak významně poškozují výkon a konkurenceschopnost evropského automobilového průmyslu (v Německu začínají mít vážné obavy, to už je co říct), bude za pár let díky omezením a předpisům, které nakonec ničemu nepomohou (fakt lidé méně nakupují, utrácejí, cestují, užívají si, konzumují?) na chvostu všech světadílů, ekonomik světa. Pobavilo mě, když si zmínění aktivisté mysleli, že ty jejich bludy o konci světa budou sdílet migranti a jejich děti po EU, ti mají své starosti a především víru v jediného Boha - Alláha, takže jim žádné deprese z klimatu nehrozí. Myslel jsem si, že migrace do zemí EU bude jen na škodu, zdá se, že zde také platí, vše špatné je k něčemu dobré.
> Příklad, EU/Česko řeší, zda Huawei bude 5G sítě stavět nebo ne, jistě ultralevičáci mají své strachy, všude vidí ruské agenty na sítích trolly. Norové ne, vše schválí a už se buduje. Krásný příklad proč nebýt v EU a přístup na evropský trh se dá zařídit snadno, stačí vložit pár chechtáků do fondů (jsou povinné), ve kterých však mohu rozhodovat na co tyto prostředky půjdou.
Aktualizace:
Takto mají pracující přistupovat k aktivistům, pěkně jim ukázat, že kdo vydělává ten rozhoduje:
Omezit londýnskou dopravu byla chyba, kají se ekologičtí aktivisté
https://www.idnes.cz/zpravy/zahranicni/britani...

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědi (3)Zavřít odpovědi  |  Odpovědět
Zasílat názory e-mailem: Zasílat názory Můj názor