EVGA GeForce GTX 560 Ti 2Win: dvě jádra pro hráče

Pokud potřebujete výkonnou grafickou kartu od Nvidie a jednojádrové modely vám nestačí, můžete zvolit i dvoujádrovou novinku GeForce GTX 560 Ti 2Win od EVGA.

Již dlouhou dobu se v oblasti grafických karet neobjevily žádné novinky. Chystaná řada Radeonů HD 7000 je kvůli neustálým problémům TSMC s 28nm technologií výroby pořád v nedohlednu, stejně tak další generace grafických karet od Nvidie, které by dle předpokladů měly nést označení GeForce 700.

Jednu novinku ale připravila společnost EVGA, která představila dvoujádrovou grafickou kartu složenou ze starších grafických čipů GF114.

EVGA GeForce GTX 560 Ti 2Win: když jedno jádro nestačí

Nová grafická karta GeForce GTX 560 Ti 2Win je tvořena dvěma grafickými čipy GF114 (40 nm), každý obsahuje 384 CUDA procesorů a 1,95 miliard tranzistorů. Frekvence obou jader je v tomto případě 850 MHz.

2WinBox.jpg

Karta má celkem 2 GB GDDR5 paměti (2 × 1 GB, 2 × 256bit), které pracují na frekvenci 4 008 MHz. Pokud jde o srovnání s ostatními modely GeForce, je tato karta svým výkonem i cenou postavena nad jednojádrovou kartu GeForce GTX 580, která má 512 CUDA procesorů a 1,5 GB paměti.

Dvě jádra ale samozřejmě vyžadují i lepší chlazení, o udržení teploty v povoleném rozmezí se starají nejen dva masivní chladiče s heatpipe trubicemi na každé jádro, ale také trojice 75mm ventilátorů. Speciální PCB od EVGA je samozřejmě vybaveno čipem NF200, které pomocí technologie SLI umožňuje využívat obě jádra pro společný výpočet scény.

2WinBoard.jpg

Téměř 4 miliardy tranzistorů (40 nm) mají pochopitelně poměrně vysokou spotřebu, napájení je tak zajišťováno dvojicí osmipinových PCI Express konektorů. Dohromady má tak karta k dispozici teoreticky až 375 W.

2WinHeatsinks.jpg

Karta má čtyři výstupy na externí monitor, tři DVI a jeden mini HDMI. Standardně je podporováno připojení až tří monitorů s rozlišením 2 560 × 1600, případný čtvrtý je omezen na Full HD (1 920 × 1 080). To je jedna z nevýhod oproti kartám od AMD, které podporují až šest monitorů na jednu jednojádrovou kartu. Nvidia ale tuto nevýhodu jistě vyřeší již v příští generaci. Karta je kompatibilní pouze se základními deskami, které oficiálně podporují SLI.

Testy ze světa

Jeden z prvních zahraničních testů se objevil na známém serveru Anandtech, kde redaktoři kartu otestovali na počítači s procesorem Intel Core i7-920 na frekvenci 3,3 GHz a výkon byl porovnán s grafickými kartami GeForce GTX 560 Ti, GeForce GTX 570, GeForce GTX 580, AMD Radeon HD 6950 a AMD Radeon HD 6970. V grafech lze nalézt i mnoho dalších karet, jejichž měření se již uskutečnilo v přechozích testech výkonu na stejném počítači a se stejným nastavením.

Co se týče testů výkonu, ten byl prověřen ve hrách Crysis: Warhead, Metro 2033, Battleforge, Civilization V, HAWX, Battlefield Bad Company 2, Stalker, Dirt 2, Mass Effect 2 a Wolfenstein. Pro změření výpočetního výkonu byly použity i další programy.

Zde si můžete prohlédnout výběr z některých her:

42066.png 42074.png 42084.png
 

Jak je vidět, v některých hrách je výkon výrazně lepší, než u jednojádrové GeForce GTX 580. V případě některých her však není škálování výkonu dvou jader přes SLI optimální, což je hlavní problém těchto dvoujádrových systémů. Jejich výkon hodně závisí na ovladačích a vyladěné podpoře daných her, nesmíme zapomenout ani na případné další problémy, jako například micro stuttering, tedy občas viditelné malé trhání obrazu (především při nižším počtu snímků za sekundu), které je způsobenou rozdílem rychlosti zpracování obrazu obou jader.

Spotřeba a hluk

Hluk i spotřeba patří mezi jednu z důležitých vlastností, někteří uživatelé si potrpí na minimální hlučnost a co možná nejnižší spotřebu. To však rozhodně nelze čekat od dvoujádrové karty, která je tvořena především pro vysoký výkon. Dle měření je sice spotřeba v klidu poměrně nízká, celá testovací sestava měla spotřebu kolem 180 W, což je oproti jednojádrovým kartám se 160 W poměrně malý rozdíl.

42089.png 42090.png

Horší je to ale při vytížení, za které obvykle může hraní her či náročné výpočty přes grafická jádra. V takovém případě se spotřeba vyšplhá až k 500 W, tedy na úroveň GeForce GTX 590. Spotřeba je tak přibližně o sto wattů vyšší než u GeForce GTX 580.

Dobrou práci ale odvádí použitý chladič, se kterým se karta umístila v žebříčku srovnání s ostatními grafickými kartami přibližně uprostřed, a to v klidu i při zatížení. Hlučnost je dokonce o trochu nižší, než u jednojádrové GeForce GTX 580.

Pokud to jde, volte jednojádrovou kartu

Dvoujádrové grafické karty sice poskytují vysoký výkon, ten je však vykoupený řadou negativních vlastností. Pokud tedy budete mít vždy volbu zvolit o trochu pomalejší, ale jednojádrovou grafickou kartu, určitě se raději přikloňte k této variantě. Jestli chcete vysoký výkon, jsou pro vás dvoujádrové modely o trochu lepší variantou, než dvě samostatné karty.

V případě této karty je ale možným omezením malá velikost paměti, která vás bude omezovat především ve velmi vysokém rozlišení. To je trochu protiklad, protože výkon této karty je potřeba především pro vysoké rozlišení.

EVGA GeForce GTX 560 Ti 2Win je v prodeji za koncovou cenu 520 dolarů, tedy v přepočtu přibližně za 12 000 Kč s DPH. Za tuto cenu získáte výkonnou grafickou kartu s velmi kvalitním a poměrně tichým chlazením, ale připravte si dostatečně silný zdroj, který bude rozhodně potřeba.

Video

Krátké video z rozbalování a prohlídky karty si můžete prohlédnout díky serveru Youtube:

 

Diskuze (4) Další článek: V kinech se bude promítat rozhovor se Stevem Jobsem

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,