Software | Operační systémy | Windows 10

EU se děsí Windows 10. Prý o nás vědí až příliš. Microsoft chystá změny

  • Evropští úředníci chtějí, aby byly Desítky transparentnější
  • Microsoft od jara skutečně chystá změny
  • Ochráncům soukromí to ale nestačí

Pokud jste o skupině Article 29 Working Party ještě neslyšeli, vězte, že se jedná o pracovní tým zástupce úřadů na ochranu osobních údajů ze všech členských zemí EU, kteří koordinují společný postup na poli ochrany soukromí obyvatel starého kontinentu.

Poslední dva roky se pracovní skupina zajímá především o Windows 10, které krátce po svém uvedení v létě 2015 vzbudily pozornost poté, co některá média vyrukovala s tvrzením, že odesílají do ústředí podezřelé množství dat.

270833349
Krátce po uvedení Desítek se webem šířily i spekulace o tom, že Desítky posílají do ústředí fotografie z kamery notebooku. Problém spočívá v tom, že nikdo nepředložil jasný technický důkaz, že se tak skutečně děje.

Redmondské PR oddělení od té doby nelichotivou nálepku žehlilo a žehlilo a snažilo se sběr dat obhájit tím, že se jedná o anonymizované telemetrické informace o běhu systému na daném počítači, které pomáhají inženýrům odhalovat chyby a vylepšovat ovládání. Typickým příkladem telemetrické informace může být třeba odeslání zprávy o pádu počítače, statistika spouštění programů na počítači, údaje o výkonu atp.

Microsoft zároveň připomněl, že sběr telemetrických dat lze upravit v nastavení Windows, kde podobný monitoring omezit na naprosté minimum.

Windows 10 budou na jaře transparentnější

Přesto byl Microsoft nakonec přinucen k tomu, aby správu dat ještě více zpřehlednil, a tak v rámci velké jarní aktualizace Desítek (Creators Update) dorazí nový přehlednější konfigurátor, kdy majitel počítače hned na začátku pomocí přepínačů navolí, co všechno může systém monitorovat.

47460508 929838466
Napříště vám Desítky umožní hned na začátku nastavit, co všechno budou monitorovat

Microsoft zároveň spustil speciální stránku ve správě uživatelského účtu, kde se může každý podívat, jaké osobní údaje Microsoft vlastně spravuje, a může je odtud i snadno smazat. Nutno podotknout, že se jedná především o údaje z asistentky Cortany, čili českých uživatelů se to až tak netýká.

Evropští ochránci: Nám to ale nestačí!

Stačily tyto ústupky evropským úředníkům? Moc ne, pracovní skupina Article 29 Working party je totiž podle tiskových agentur i nadále nespokojená. I se zvýšenou transparentností totiž prý není stále jasné, co všechno tedy Desítky opravdu sbírají.

Ačkoliv je prohlášení jednotné, praktické kroky zatím spíše závisejí na jednotlivých úřadech. Poměrně alergický je zejména ten francouzský, který již loni přikázal Redmondu, ať v Desítkách sbírá naprosté minimum osobních údajů.

Obecně je pak oficiální evropský názor takový, že by bylo nejlepší, kdyby podobná nasbíraná data zůstala v některém z evropských datacenter Microsoftu. V takovém případě totiž nakládání s nimi podléhá místní legislativě, která je obecně ve věci ochrany osobních údajů přísnější než v USA. Na stranu druhou, každá webová služba, která pracuje s osobními údaji Evropanů a ukládá je na své servery v zámoří, musí splňovat přísnější podmínky.

Nutno podotknout, že politika ochrany osobních údajů velkých ekosystémů je už dnes na srovnatelné a často i vyšší úrovni než třeba v elektronickém bankovnictví. Jak Microsoft, tak Google tedy podporují dvoufázové přihlašování a zejména Google je lídr bv propagaci masového přechodu na šifrovaný web HTTPS.

Diskuze (214) Další článek: Verizon kupuje internetovou část Yahoo ještě levněji, zaplatí „jen“ 4,48 miliardy dolarů

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,