EU chce vrátit výměnné baterie do mobilů. Dobrý nápad? Jen na první pohled…

Můj názor  |  zobrazit i odpovědi (trvale)  |  řadit od nejstarších Komentáře nyní řadíme od nejnovějších.
Tímto odkazem můžete řazení změnit.
 |  nových názorů: 126

Názory k článku

01. 06. 2020 16:38

Už iba pre toto je to nezmysel. Vymeníš bateriu a čo s ňou ? Ja ich má ešte v šuplíku niekoľko !
A EU čo sú takí zelení mužici a sú proti meneniu baterii kus za kus ! pri tom z jednej prázdej plastovej flaše robia svetový problém ....?
Skôr by výmenu zdarma mal platiť výrobca , predajca , štát ! Aj tak si štát z predaja každého mobilu , každej baterie učtuje recyklačný poplatok ! A pri tom chce, aby ich ludia hádzali do kontajnera na smeti !

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
09. 05. 2020 16:15

Ve většině případů by stačilo pouze vyvěsit návod jak se to má opravit, bylo by na každém člověku zda se do toho vrhne, pochopitelně vlastní oprava by byla bez záruky. Vyvěšení návodu by mohlo zlevnít služby servisních středisek. Takto by měli udělat i u tiskáren, kdy automaticky bude možné používat resetovací nástroje, ale zase na vlastní zodpovědnost - vyvěšené návody na opravu všeho

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
09. 03. 2020 12:36

Jedna funkcionalita mi dnes chyba na telefonoch bez vymeny baterie...to co bolo na SaGa Note4 a sice ze pokial vybijam jednu bateriu, druha sa uz nabija na externej nabijacke (vyzera ako powerbanka s dvierkami)...baterku som vymenil 1000krat bez akychkolvek problemov a ked sa odporucala do vecnych lovist, nova stala okolo 10-12e a ide sa dalej. Este dnes je ten telefon postacujuci avsak note 10 lite uz sa nedal ignorovat :)

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědi (5)Zavřít odpovědi  |  Odpovědět
avatar
09. 03. 2020 07:41

Dneska, hlavni problem je, ze mobily jsou desne predrazene, stoji 10.000 a vic, ackoliv technologie neni o nic slozitejsi nez tablet od google za 2.000. Nebo Raps Pi za 500 kc.
A nasledne, neni zadna vyhlaska, ktera resi recyklaci, vykup starych mobilu. Treba levne vino je za 50 kc, vratna lahev je za 3 kc. Za mobil nedostanete nic. Prodejna ho od vas neodkoupi. A nebo je to problematicke se ho zbavit, protoze v pametech jsou data a malokdo umi mobil rozebrat a pamati vybrat a znicit. A kdy to udela, zas to prodejna neveme. Ono je i vykup problematicky, protoze uzivatel mohl neco vymontovat. Jakoze by treba nekde u supermarketu to mohl nekdo vykupovat, jako lahve. Nebo by tam mohl byt konteiner na elektroniku. A urcite by tam nevadili kontejnery na sklo, papir a dalsi.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědi (5)Zavřít odpovědi  |  Odpovědět
08. 03. 2020 22:09

Mám Huawei Ascend Mate 7 Gold Dual SIM a baterie stále funguje jako při zakoupení, 4200 mAh, výdrž 3 - 5 dnů, případně při neustálém zapnutí displeje 19 h ... o letošních Vánocích jsem přemýšlel o koupi Mate 20 Pro, pak si ale říkám: k čemu? Vždyť mi tento vyhovuje na 100% a zvažovaný má pár chybiček (výřezy v displeji, zaoblenost, přetékání displeje za "hranu", ...)I když se doporučuje jiný styl dobíjení baterie, používám převážně vybíjení na 5 - 15% a dobíjení na 100% i několik hodin po (při spánku).

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
08. 03. 2020 21:50

Osobně si myslí, že by bylo mnohem lepší, kdyby nařídili, aby mobilní telefony museli disponovat Jackem 3,5 konektorem. Ano všichni se můžou obrátit s tím, že se dá určitě připojit redukce, ale nevím jak vy, ale já neznám jediného člověka co by tu redukci používal, jen to všechny donutilo nakoupit bezdrátové sluchátka a ty mi připadají jako větší ekologický odpad, jelikož mají mnohem nižší životnost než drátové sluchátka a u těch málo kdo bude vyměňovat baterii.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědi (4)Zavřít odpovědi  |  Odpovědět
08. 03. 2020 20:50

Jediný argument proti výměnným bateriím je ten, že lidé budou méně nakupovat nové telefony.
Voděodolnost či prachuodolnost s výměnnou baterií není problém. Problém je, že výměnu nemůže provést kterýkoli neautorizovaný server, protože se legálně nedostane k náhradním dílům a potřebným manuálům, stejný problém se týká i drobných oprav. Autorizované servisy se pak snaží toho vyměnit co nejvíc.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědi (1)Zavřít odpovědi  |  Odpovědět
08. 03. 2020 20:48

1) Uz tu aj na slovenskom zive bol clanok a v oboch bol rovnaky MYTUS, ako spomenuli tu, je ale zaujimave, ze vzdy pridaju slovo "pravdepodobne", konkretne teraz - "o vodeodolnost by sme velmi pravdepodobne prisli", mozno sami vedia ze je to nezmysel a preto tam pridavaju to "pravdepodobne".Tak opat dokaz, ze o vodeodolnost a prachuvzdornost by sme neprisli:
- Samsung Galaxy Xcover Pro
- Micro SD, Jack (3,5mm) a USB-C, čtečka otisků
- 4 050 mAh
- rychlé nabíjení 15W
- Vyměnitelná baterie
- certifikace IP68 se postará o výbornou odolnost telefonu za každých okolností
- Praktická ochrana před vodou a prachem dokonce splňuje i podmínky vojenského standardu MIL-STD-810G2) Vrzganie a doliehanie, dalsi nezmysel, pozrite sa na celu seriu Xcover, taktiez sa to da riesit skrutkami a cele to moze byt nadalej z kovu, na ktorom by bolo nalepene tesnenie, rovnako ako teraz, na miesto lepidla pouzit skrutky a bude to rovnako pevne ako teraz.3) Hrubka, opat staci pouzit skrutky namiesto lepidla.4) Bezdratove nabijanie - nie, o to neprideme, existuje vela rieseni, moze byt ta cievka spojena kablom, aj odpojitelnym, tiez moze byt bateria vysuvatelna zo spodu, zo strany...5) V-ckove mobily - perlicka, jedna bateria moze byt vymenitelna, ale dve baterie "to je samozrejme nezesitelne", predsa ked na jednej strane V-cka najdu sposob, tak ho najdu aj na druhej.6) "Uplne ine parametre"? Ak by dali do rohov 4 skrutky, ako by to ovplyvnilo parametre a "UPLNE"? Opat je dokaz Xcover PRO, novy model s vymenitelnou bateriou, vodeodolny, ma porovnatelne parametre ako ostatne modely.7) Zabudli na smartfony so zadnym displejom, ved dam by sa baterie nedala vymenit urcite, ze? Opat by to slo zo strany.Tiez sa nedaju porovnavat tie udajne nevyhody s vyhodami, 1 milimeter vs zivotne prostredie, mobil aj bateria su nebezpecny odpad, zdroje nie su neobmedzene a ludia tu budu zit aj o 100 rokov...Este opat moje navrhy:
- VYMENITELNE baterie, ako pri Xcover serii, alebo pomocou skrutiek
- STANDARDIZOVANE baterie, este dolezitejsie, aby sa baterie na starsie modely nevypredali, to by neslo co vymenit
- VRATNE baterie a mobily, elektronika vseobecne, dvojnasobna cena a ked prinesiem staru bateriu, mobil, cena sa vrati na standard, takto by v prirode skoncilo minumum nebezpecneho odpadu

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědi (1)Zavřít odpovědi  |  Odpovědět
avatar
08. 03. 2020 19:51

Jen na okraj, Samsung Galaxy S5 měla výměnnou baterii a zároveň byla vodotěsná a měla i bezdrátové dobíjení. Není proto pravdou, že to jsou věci, které vylučují výměnnou baterii.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědi (1)Zavřít odpovědi  |  Odpovědět
avatar
08. 03. 2020 19:26

Radsej keby spravili legislativu moznosti downgrade, na povodny Android resp. moznost obnovit android tak ako som ho kupil, nech ma vyrobca povinnost udrziavat ROM po X rokov. Pretoze skor ako mi opotrebuje bateriu, dostane telefon 2 - 3 aktualizacie a uz je to nepouzitelne. Laguje to jak sracka, nefunguje nic, prestava reagovat.... Samsung, Honor, HTC, Xiaomi One (MIUI zatial funguje wtf) tak i jeden model sony. Telefony od 6000 do 15 000. -_-

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědi (2)Zavřít odpovědi  |  Odpovědět
08. 03. 2020 19:21

Bych to neřešil a počkal na finální návrh. Jsou mobily, kde to smysl dává a jsou mobily, kde to nadělá víc škody, než užitku.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědi (1)Zavřít odpovědi  |  Odpovědět
avatar
08. 03. 2020 19:10

Rovno nech nariadia, aby kazdy mobil isiel na 4 tuzkove baterie.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědi (1)Zavřít odpovědi  |  Odpovědět
08. 03. 2020 18:45

Nemusí je vracet vyměnitelné, ale stačí zakázat aby servis i po 2 letech požadoval zaplatit práci a poštovné související s výměnou baterie (platit pouze novou baterii) a aby nedocházelo k umělému zvednutí ceny baterie servisem tak aby zákazník měl právo donést nebo poslat k výměně vlastní zakoupenou baterii. Potom Ok.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědi (4)Zavřít odpovědi  |  Odpovědět
avatar
08. 03. 2020 18:25

Nakupovat nový telefon jen kvůli baterii je zcela neekologické, pokud přístroj ještě výkonem / morálně postačuje. Já chápu, že zelení (alarmisté) mají problém, chápu, že baterií se nedostává do aut / aktivní domy, nezlevňují jak slibovali, tak se na auta a celé OZE (Evropa mohla být již nyní 100% zásobována energií z jádra) měli vykašlat (Öko přínos v součtu stejně 0) a pro menší zařízení (smart, tablet, NB) jich mohlo být dost - cena by šla dolů, VÝMĚNA BY SE VYPLATILA. Vyhazuje snad někdo NB jen proto, že si odpálí baterii po pár letech intenzivního používání (mně chcípe tak po 2 letech - rychlé vybíjení, houby výdrž)? Já tedy ne, patřím mezi lidi, kteří si neposadí NB na stůl doma, aby celou dobu životnosti jel ze zásuvky, na to jsem si vždy pořizoval / složil desktop (je to brnkačka - stavebnice) k naprosté spokojenosti.
> Takže ano, ve všech zařízeních, kde je to jen trochu technicky možné, by měla být baterie měnitelná. Důvodem není pouze ekologie, ale také bezpečnost. Když dnes člověk pocítí, že se baterie přehřívá (naštěstí mně osobně, se to ještě nestalo), musí rovnou zahodit přístroj než vzplane (vybuchne), při vyjímatelné baterii stačí jeden, dva pohyby a letí z mobilu ven. Napadl mě ještě jeden důvod, kdyby se náhodou v době provozování konkrétního přístroje objevil nový typ baterií, bylo by možné rázem zvýšit kapacity většiny zařízení na trhu bez nutnosti výroby nových.
>
Osobní poznámka: Když vidím některé komentáře výše o tom, že morální životnost mobilů je chvilka, že je to celé nesmysl, pak bych se všech s tímto názorem zeptal, jak to tedy bude s tou ekologií - klimatem a nadbytečným čerpáním zdrojů? Jestli se mají uskromňovat důchodci, kterým v Německu už nadávali do „sviní” (v Česku do prasat), pak jak bych já měl nadávat mládeži při FfF srazech? Je to tedy myšleno tak, že oni se nijak omezovat nebudou, ale ostatní, kteří je živí (já z daní) a jejich prarodiče (bez nichž by nebyli na světě) ano?! Silná káva.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
08. 03. 2020 17:49

Tady se to resi, jak kdyby se musel kazdy menit telefon, ale ta baterie jde vymenit, jen si to musite dat do servisu. Menil jsem baterii v telefonu Galaxy S7 Edge, za 1500 ve znackovym obchode naprosto bez problemu. Neptorebuju, abych si ji musel menit sam. A prinasi to vic negativ nez pozitiv,

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědi (6)Zavřít odpovědi  |  Odpovědět
08. 03. 2020 17:37

Nemusí být přímo uživatelsky jak se dala dřív měnit baterie. Stačí aby se dal mobil rozdělat jednoduše dostupným nástrojem(šroubovák, planžeta)...Teď mě odešel na mobilu mikrofon, objednal jsem v Čině nový a planžetou jsem mobil otevřel a vyměnil destičku s mikrofonem a stálo mě to pár korun(40kč). Pokud bych měl telefon lepený tak mám smůlu a musí do servisu(400kč díl + práce a poštovný) a to se často ani nevyplatí. Takže by letěl do koše.Tady jde o to aby se zařízení zbytečně nevyhazovala kvůli banálním poruchám. Mnoho lidí nemá potřebu každy rok dva měnit mobil... A vodotěsnost? Ta jde vyřešit i bez lepení....

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědi (1)Zavřít odpovědi  |  Odpovědět
08. 03. 2020 17:17

Vymeniteľná batéria je skvelý nápad.
1. Telefón sa dá otvoriť a vysušiť fénom ak spadne do vody.
2. Ak sa zasekne väčšinou stačí vybrať batériu aby sa telefón umúdril.
3. Keď nechcem byť šmírovaný tajnými službami, tak pomôže vybrať batériu.
4. Ak batéria odíde pred morálnym zastaraním telefónu, tak proste vymením iba batériu.
Mne tieto 4 dôvody celkom stačia.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědi (11)Zavřít odpovědi  |  Odpovědět
08. 03. 2020 16:46

Je pravda, že mobil je odolnější jako zalepený. Na druhou stranu byly telefony, kde šla vyměnit baterie pěkně a byly odolné. Např. Nokia 5210, Siemens ME45 a pod.
Jinak celkem se mi líbilo, jak to měl vyřešené kdysi iphone 4, ikdyž nebyl voděodolný (určitě by to ale šlo). Hliníkový rámeček, dva šroubky a kryt. Bylo to celkem pevné.
Ono se musí chtít.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědi (8)Zavřít odpovědi  |  Odpovědět
avatar
08. 03. 2020 16:36

Totalni nesmysl. Moralni zivotnost mobilu je vyrazne kratsi nez zivotnost baterie.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědi (30)Zavřít odpovědi  |  Odpovědět
08. 03. 2020 16:34

EU je pod útokem viru, migrantů a Turecka, ale bude řešit mobily

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědi (10)Zavřít odpovědi  |  Odpovědět
08. 03. 2020 16:27

tak samozrejme, ze to je nesmysl.
i kdyby to bylo k necemu, jakoze neni, i tak je to nesmysl.
EK se do tohoto vubec nema montovat!

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědi (14)Zavřít odpovědi  |  Odpovědět
Zasílat názory e-mailem: Zasílat názory Můj názor