Kryptoměny | Ethereum | Elektřina

Ethereum ušetřilo sedm Temelínů nebo jedno Norsko. Přechod na ověřování PoS extrémně snížil spotřebu energie

Ethereum 15. září přešlo na nový systém provozu blockchainu – Proof of Stake (PoS). Předtím stejně jako Bitcoin používalo ověřování Proof of Work (PoW). Vzhledem k tomu, že jde o druhou největší kryptoměnu na světě, která se efektivně těžila pomocí grafických karet, byl význam změny obrovský i z pohledu ekologie a spotřeby elektrické energie. Viz blog Etherea.

Roční spotřeba Etherea běžící na bázi PoW byla 112 TWh, což je v přepočtu asi sedmkrát více, než vyrobí jaderná elektrárna Temelín za celý rok. Je to také přibližně celoroční spotřeba celého Norska, nebo dvakrát tolik, než spotřebuje Švýcarsko.

Přechod na PoS a konec těžby pomocí grafických karet ale znamenal takřka okamžitý pokles spotřeby celé Ethereum sítě o 99,99 %. Dnes spotřebuje pouhých 0,01 TWh za rok. Celosvětová spotřeba elektrické energie se tímto krokem snížila o 0,2 %.

Blockchainová decentralizovaná síť Etherea, na které běží obrovské množství aplikací a služeb, je nyní dokonce mnohonásobně efektivnější než například centralizovaný Paypal, který je navíc velmi omezený pouze na finanční transakce.

Snímek obrazovky 2022-09-19 v 11.34.39.png

Energie → majetek

Systém PoS není postavený na těžbě a řešení složitých matematických „hádanek“. Bezpečnost už není závislá na fyzických výpočetních zdrojích a tedy na vynaložené energii, jak tomu bylo před zářijovou změnou. Nyní operace potvrzují držitelé Etherea a bezpečnost závisí na množství držených zamknutých etherů, tedy na majetku.

Samotné potvrzování je zcela jednoduché, ale musíte mít alespoň 32 etherů a nechat je uložené na speciální adrese, kde budou celou dobu zamknuté. Nebude nebude je možné prodávat, nebo s nimi dělat jiné transakce. Díky tomu ale budete moci transakce ověřovat a dostávat za to odměnu v poměrné výši dle celé sítě a všech nodů.

Běh této sítě je velmi energeticky nenáročný a může být třeba i na Raspberry Pi. Je ale potřeba rychlý a velmi stabilní internet a velké úložiště pro stažení celé historie blockchainu. S každou nestabilitou, chybou či odpojením při potvrzování budete automaticky penalizováni a v případě útoků ze strany nebezpečných nodů mohou být držené ethery zrušené či snížené.

Dříve byl pro útoky potřeba vyšší výpočetní výkon, než má 51 % sítě. Teď stačí, aby se „dohodly“ nody držící více než 51 % hodnoty. To se ale kvůli decentralizaci stává ještě náročnější a útoky jsou tak dražší a méně pravděpodobnější, než tomu bylo s PoW.

Bitcoin zůstává stále na technologii PoW a jeho roční spotřeba je tak v oblasti 200 TWh.

Diskuze (92) Další článek: Hypersonické dělo Green Launch je nejlevnější cesta na oběžnou dráhu. Jen musí náklad vydržet přetížení 30 tisíc G!

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,