Technologie | Video | Mobility

eSIM je malá změna s velkými důsledky. Změní budoucí mobily i internet věcí

Vodafone v oznámil podporu standardu eSIM a přidal se tak k T-Mobilu, který stejnou věc umí už od loňského podzimu. O2 prý na implementaci pracuje, ale termín spuštění znám není. V Česku je pouze několik málo tisíc aktivních eSIM a plná adopce této technologie je běh na dlouhé roky (to však platí globálně).

Výzvou pro české operátory a nejbližší budoucnost je podpora Apple Watch. Jejich LTE verze má totiž požadavky nad rámec standardu GSMA Phase 2. Zjednodušeně jde o to, že v mobilu i v hodinkách je stejné telefonní číslo. To u nás zatím nejde.

Zajímavé je, jaké dopady bude mít eSIM na konstrukci mobilů. Už dnes máme dva modely, které nemají jediný konektor, slot, reproduktor či jiný otvor. Zákaznická veřejnost je zatím považuje za neperspektivní exotiku, ale jednou to bude naprostý standard.

Ještě větší vliv bude mít eSIM v kombinaci s 5G sítěmi na budoucnost internetu věcí. Zatímco dnes se pro všemožné senzory staví speciální sítě a vymýšlí se nové způsoby zabezpečení a identifikace, v budoucnosti dostane každé čidlo vlastní SIM kartu. Údaje pro nahrání eSIM profilu už lze poslat e-mailem a v Číně se bude vyrábět po tisících...

Diskuze (6) Další článek: Vojáci Švýcarské gardy střežící Vatikán budou nosit přilby vytištěné na 3D tiskárně

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , ,