ESET: V Česku se daří herním virům, Conficker obtěžuje východ Evropy

Nejčastěji detekovanou počítačovou hrozbou v minulém měsíci byl podle statistického systému Eset ThreatSense.Net červ Conficker (8,90 %). Je to dáno i tím, že se Eset rozhodl všechny šířené verze Confickera udávat pod jedním jménem, aby tak lépe ilustroval jeho rozšíření.

Na vrcholu žebříčku se ale drží i herní virus Win32/PSW.OnLineGames (8,54 %), což je směs několika trojských koní, které vykrádají nejrůznější artefakty z populárních online her.

eset_statistika.png
Celosvětové virové hrozby v březnu podle společnosti Eset

Třetí pozici okupují taktéž trojské koně, které se ale v tomto případě šíří pomocí vyměnitelných médií, paměťových karet, USB disků a klíčenek. Všechny tyto „autorunové“ viry pod společným názvem INF/Autorun dosáhly v březnu 7,19 % z veškerého detekovaného malwaru. Win32/Agent (3,22 %), známá rodina virů se schopnostmi vykrádat citlivé údaje z PC, se drží mezi top hrozbami na čtvrtém místě, stejně jako tzv. „media trojan“ WMA/TrojanDownloader.GetCodec na pátém místě (1,45 %). Takto označujeme infikované hudební soubory modifikované trojanem Win32/GetCodec.A – po otevření nakaženého souboru se přehrávač pokusí stáhnout škodlivý obsah z internetové stánky.

V Česku se daří herním virům

Největší hrozbou pro Česko byl v březnu Win32/Genetik (4,46%), poprvé se však do první desítky dostal Win32/PSW.OnLineGames. Tento fakt může souviset se stále vzrůstající oblibou online her v Česku. Vysoký podíl této hrozby byl v březnu zaznamenán také v sousedním Polsku a na Slovensku byl dokonce trojan Win32/PSW.OnLineGames nejrozšířenější hrozbou. Doposud přitom platilo, že Win32/PSW.OnLineGames se šíří hlavně v asijských zemích.

Win32/Conficker se podle Esetu masově šířil zejména ve východní Evropě. Podíl této hrozby dosahoval vysoké hodnoty na Ukrajině (27,52 %), v Rusku (22,48 %), v Rumunsku (12,11 %) či Bulharsku (10,17 %), ale také ve Španělsku (11,81 %) a v Itálii (7,79 %). Právě Ukrajina patří k zemím, která byla první generací Confickeru postižena nejvíce, vir se totiž tehdy exkluzivně orientoval na počítače v této zemi.

Zdroj: tisková zpráva

Diskuze (12) Další článek: Francouzi odmítli kontroverzní zákon „třikrát a dost“

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , ,