Kryptoměny | Kuriozita | Scam

Escobar představuje další podvod. Po zlatých telefonech tiskne kryptoměny. Na jedné je Elon Musk s jointem

Zatímco firmy představují nové produkty, Escobar představuje nový způsob, jak obrat důvěřivce, naivky a neználky. Novinka se tváří jako seriózní kryptoměna (s nezvyklými prvky, o kterých si povíme níže), ale stopa, kterou za sebou značka má, znamená jistotu, že jde o další scam.

Za značkou stojí Roberto Escobar s rodinou. Těží ze slávy, kterou získal jeho bratr Pablo Escobar jakožto největší narkobaron historie (zastřelen policií v prosinci 1993).

Historie podfuků

Začalo to v prosinci 2019. Robert Escobar nabídnul ohebný telefon za 11 tisíc korun, přitom v té době byla běžná cena pětinásobná. V pozlaceném přístroji jsme poznali Royole Flexpai. Z vlastní zkušenosti jsme věděli, že ten telefon byl jednoduše špatný a za 1 400 dolarů neprodejný, takže se nabízelo, že se výrobce domluvil s Escobarem a výsledkem byl Escobar Fold 1 s cenou 399 dolarů.

scr 2019-12-06 21-24-24.jpg11PRO3.jpgscr 2020-06-04 11-47-13.jpg
Celý svět obletěly gangsterské reklamy plné modelek ve spodním prádle (i bez něj). Ale telefony jsou pravé asi jako zlato na jejich povrchu...

Lidé zaplatili a několik týdnů se nic nedělo. Pak Roberto poslal omluvný dopis, že nastaly problémy s kvalitou a distribucí a že lidé dostanou rovnou vylepšený Escobar Fold 2. V něm jsme poznali Galaxy Fold, který Samsung prodával za 2 000 dolarů. Escobar chtěl pouze 349 dolarů, a tak se hrnuly další objednávky. Už tehdy se objevovaly zprávy, že je to celé podvod.

V červnu 2020 přichází další projekt. Escobar Gold 11 Pro je přiznaný iPhone 11 Pro. Znovu byl obalený ve „zlatě“ a stál půlku toho, co požadoval Apple. Tentokrát to Roberto vysvětlil tím, že jsou telefony repasované, součástí balení je i rukou vyplněné lejstro z certifikovaného servisu a záruka. Zádrhel? Ani tyhle telefony nedorazily nikomu jinému než youtuberům, kteří je měli zpropagovat.

Následky? Nic, o čem bychom věděli. Kolumbie je daleko a právo tam evidentně nedosáhne. Robertovo podnikání jede dál.

Nový byznys

Robertova nová kryptoměna se jmenuje Escobar Cash a po technické stránce jde o fork XRP (Ripple), což je jednu stranu legitimní záležitost, na stranu druhou to samo o sobě nic neznamená, neříká to nic o hodnotě nově vzniklé kryptoměny.

 

Nechce se vám číst celý text a zdá se vám to jako skvělý nápad? Zkrátím to: Je to podfuk. Nekupovat!

 

Teď jdeme na nestandardní atributy. Roberto tvrdí, že Escobar Cash je první hybridní kryptoměna na světě, most mezi kryptoměnami (které část populace nechápe či neuznává) a fyzickými penězi. A tak má kryptoměna Escobar Cash i fyzickou podobu bankovek. Na nich je unikátní kód a kontrolní heslo, ale hlavně škrabací vrstvou chráněný QR kód, pomocí kterého je možné kryptoměnu načíst do mobilní aplikace (dostupná na regulérním Google Play a Apple App Storu).

Působivé, že? Jen do momentu, kdy zjistíte, že…

  1. bankovky jsou tištěné na kancelářský papír (takže nic nevydrží)
  2. ochrannou vrstvu lze kromě seškrábání také sloupnout jako nálepku, zeskenovat QR kód a nalepit zpět
  3. kryptoměna není vedená na žádné burze (takže i kdyby její hodnota vzrostla, nemáte ji kde zobchodovat a vybrat peníze)
  4. po načtení do aplikace je „bankovka“ bezcenná, takže to není bankovka, ale spíš jednorázový voucher
  5. a konečně načtení do aplikace také nic neznamená – prostě tam kryptoměnu máte, ale není nic, co byste s ním mohli dělat

Podstata podvodu?

Samo o sobě stačí to, že Escobarové za reálné peníze prodávají něco, co nemá hodnotu.

Ale je tu i možná nadstavba. Whitepaper slibuje, že Escobar Cash bude v roce 2022 listován na některé z burz. Pak by se nabízel klasický pump & dump scénář, kdy zakladatel kryptoměny pomocí příběhu vyžene hodnotu, pak prodá zásadní podíl, který od začátku drží, zmizí s penězi a hodnota kryptoměny spadne na nulu.

scr 2022-01-24 22-17-07.jpgscr 2022-01-24 22-17-45.jpgscr 2022-01-24 22-22-37.jpgRychlokurz budování důvěry ve firmu.
Krok 1: Pochlubte se, že spravujete dědictví po jednom z největších zločinců historie.
Krok 2: Pochlubte se, že jste mu v kartelu dělal účty a šéfoval oddělení zabijáků.
Krok 3: Na jednu z bankovek dejte Elona Muska, jak kouří marihuanu.
elon-front.jpg100k-back_1_50.jpgcollection.jpg
Takhle vypadá „hybridní kryptoměna“.

Snad jen pro pobavení uvedu, že Escobar Cash je v prodeji na webu escobarinc.com a jestli se vám to až do tohoto momentu zdálo málo bizarní... Tak vězte, že kromě řadových bankovek s obrázkem Pabla Escobara, je tu i nejvyšší pětimiliónový papírek, který z nějakého záhadného důvodu nese obrázek Elona Muska, jak v podcastu Joa Rogana kouří joint.

Diskuze (27) Další článek: Lidé v chudých zemích za „bezplatný“ internet Facebooku stejně museli platit

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,