Eric´s Movie Database: Pořádek ve sbírce filmů

Ať už počítač používáte k přehrávání filmových DVD či video souborů, nebo s jeho pomocí jen chcete spravovat svou sbírku snímků, hodí se vám účinný katalogizační pomocník.

Eric´s Movie Database, známý spíše pod zkratkou EMDB, je program s mnoholetou historií a vývojem. Na populárnosti získává mezi uživateli po celém světě, k čemuž pomáhají i početné jazykové lokalizace, mezi nimiž nechybí ani čeština. Mezi jeho hlavní atributy patří jednoduchost, lehkost (ve smyslu náročnosti na systémové prostředky i místo na disku) a líbivost. Typickými jsou pro něj rovněž freewarová licence a schopnost spolupráce s on-line databázemi.

Malá police na filmy

EMDB je aplikace miniaturních rozměrů, která po nainstalování zabírá zhruba 2 MB. Takže uživatele ani nepřekvapí, že se v podstatě skládá z jednoho prostého okna. To je symbolicky graficky ztvárněné jako dřevěná polička pro filmové tituly. Ta je pochopitelně zpočátku prázdná, takže tím prvním, kam se vaše myš ubere, je tlačítko s názvem Přidat. Češtinu si totiž program automaticky zvolí sám. Přestože není úplně perfektní a všudypřítomná, výrazně ulehčí orientaci méně zdatným uživatelům.

sshot-1.png 
Police čekající na vyplnění.

Přidáním nového filmu do katalogu dojde k otevření nového okna, které je plné nejrůznějších vyplnitelných kolonek. Vložit zde můžete samozřejmě název, údaje o tvůrcích i hercích, místo i dobu vzniku, stopáž, krátký popisek, hodnocení, zařazení do žánru, informace o druhu média a mnoho a mnoho dalšího. Samozřejmě je jen na vás, jestli tyto informace vyplníte. Program si pohodlně vystačí jen s pouhým jménem filmu.

sshot-2a.png 
Přidávání nových kusu do sbírky.

Vzdálená spolupráce

Detailní vyplňování velkého množství kolonek samozřejmě není dvakrát pohodlné. Proto EMDB nabízí spolupráci se serverem The Internet Movie Database (IMDb). Stačí tak vepsat pouze název filmu (v originále) a nechat jej vyhledat. Z následného vyskočivšího okna vyberete svůj snímek z pravděpodobně delší nabídky, protože databáze poskytne i možnost zvolit filmy, jejichž název se tomu zadanému nějakým způsobem blíží či podobá.

sshot-3.png 
Nabídka internetové databáze.

Hned na to automaticky dojde k vyplnění veškerých informací, kterými server disponuje. Stažen bude také obal či potisk média. Dokonce si zde lze vybrat, jestli jej stáhnete opět z IMDb, či z DVD Empire, nebo z FreeCovers. Obaly se mezi těmito servery velice často liší, takže si můžete zvolit ten hezčí. Ten pak bude zobrazován v původně prázdné poličce, z níž si můžete filmy vybírat a prohledávat.

sshot-4.png 
Vyplněnývirtuální regál.

Půjčování i prohlížení

Pokud do programu nějaké informace vkládáte, budete je z něj pravděpodobně chtít i občas vytáhnout. Kliknutím na film v přihrádce dojde k zobrazení těch nejdůležitějších informací, včetně údaje o jeho půjčení. Ten zde zastupuje malá kolonka, do níž vepíšete jméno příjemce. Automaticky se k tomu doplní i datum. Dalším možným vytaháváním informací je jejich export do HTML či prostého textu. Samozřejmostí je tisk údajů.

sshot-5.png 
Detailnější informace o vybraném titulu.

Pokud vám prohlížení sbírky skrze virtuální regál nevyhovuje a připadá vám málo přehledné, můžete změnit vzhled na jednoduchý seznam. Ten lze řadit na základě názvu, roku či země vzniku filmu, žánru i případného půjčení. Pakliže máte ke konkrétnímu titulu přiřazen i video soubor umístěný na pevném disku, lze jej přes příslušné tlačítko v EMDB dokonce i spustit. Nachází-li se tedy vaše filmová sbírka převážně na disku počítače, představuje tato funkce další dimenzi schopností už tak užitečné aplikace.

sshot-6.png 
Seznamový vzhled programu.

stáhnout program Eric's Movie DataBase 1.32 Licence: freeware, 1,2 MB
Autor: Wicked & Wild Inc.
Web programu: www.emdb.tk


 

Diskuze (7) Další článek: SP 1 pro Windows 7 přinese nový Příkazový řádek

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , ,