Elon Musk | Twitter | Tesla

Elon Musk se na Twitteru zeptal, zda by měl prodat 10 % akcií Tesly. Twitter hlasoval pro

Generální ředitel Tesly a SpaceX Elon Musk občas funguje jako neřízená střela. Opět to potvrdil v závěru uplynulého týdne, kdy na sociální síti Twitter založil anketu s otázkou „V poslední době se hodně mluví o tom, že nerealizované zisky jsou prostředkem, jak se vyhnout placení daní, a proto navrhuji prodat 10 % svých akcií Tesly. Souhlasíte s tím?“

Sledující měli na výběr ze dvou možností: „ano“, nebo „ne“. Nakonec hlasovalo více než 3,5 milionu uživatelů, přičemž 57,9 % z nich odpovědělo kladně, zbývajících 42,1 % pak záporně. Technologický magnát původně uvedl, že je připraven respektovat výsledky ankety, „ať už dopadne jakkoli“.

Anketa Elona Muska Anketa Elona Muska

Hlas lidu, hlas boží

Anketu spustil v sobotu. Reagoval tak na legislativní návrh na zdanění nerealizovaných zisků – neboli zisků existujících pouze na papíře, které se stanou reálnými až po prodeji investice. Pro kontext Musk vysvětlil, že od svých společností dostává výplatu pouze v akciích a nepobírá plat v hotovosti ani prémie. „Jediný způsob, jak mohu osobně platit daně, je prodat akcie,“ uvedl.

„V poslední době se hodně mluví o tom, že nerealizované zisky jsou prostředkem k vyhýbání se daním, proto navrhuji, že prodám 10 % svých akcií Tesly,“ napsal Musk na Twitteru. Sám vlastní více než 17 % akcií společnosti Tesla, jejíž hodnota podle deníku Wall Street Journal přesahuje 200 miliard dolarů.

Od ukončení ankety se Elon Musk na Twitteru k tomuto tématu již nevyjádřil. V odpovědi na tweet s dotazem, zda hlasování dopadlo podle jeho představ, uvedl, že je připraven přijmout jakýkoli výsledek.

V říjnu Musk kritizoval návrh předsedy finančního výboru Senátu Rona Wydena na zdanění nerealizovaných zisků z veřejně obchodovaných aktiv a uvedl, že by v konečném důsledku dopadl i na méně majetné daňové poplatníky. Wydenův návrh byl sice téměř ihned po svém předložení zpochybněn, avšak vyvolal důležitou debatu, do které se Musk rozhodl vstoupit.

Akcie by prý stejně prodal

Ačkoli Musk tento krok označil za způsob, jak může veřejnost rozhodnout o tom, co udělá se svými penězi, americká televizní stanice CNBC upozorňuje, že by šéf Tesly pravděpodobně prodal akcie, i kdyby se publikum na Twitteru vyjádřilo opačně.

Muskovi totiž hrozí miliardové daně za 22,8 milionu akcií, které dostal v roce 2012 jako opci. Aby mohl Musk opce uplatnit, musel by zaplatit daň z příjmu z aktuální ceny (1222 dolarů za jednu) těchto akcií – tedy ze zisku ve výši zhruba 28 miliard dolarů.

Muskova anketa a její výsledky vyvolaly na Twitteru mnoho diskusí. Předkladatel návrhu Ron Wyden na ni reagoval slovy: „To, zda nejbohatší muž světa vůbec platí nějaké daně, by nemělo záviset na výsledcích ankety na Twitteru. Je čas na zavedení daně z příjmu miliardářů.“ Zbývá dodat, že podle zprávy z letošního léta Musk v roce 2018 zaplatil na dani z příjmu 0 dolarů.

Diskuze (12) Další článek: Vy a počítač: Jak nejčastěji skenujete dokumenty či fotky?

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , ,