Elon Musk | Bitcoin | IT Osobnosti

Elon Musk: Když budete těžit Bitcoin ekologicky, zase vám začnu prodávat tesly

Elon Musk vzal včera večer kryptoměnu Bitcoin předběžně opět na milost a kurz k dolaru krátce poté vystřelil vzhůru. Tesla v březnu oznámila, že přijímá platby za své vozy i v BTC, o necelé dva měsíce později ale otočila s tím, že má těžba bitcoinu velmi vysokou uhlíkovou stopu.

Bitcoin potřebuje hodně elektřiny

Abychom tento děj uvedli do kontextu, některé konkurenční kryptoměny (třeba Ethereum) experimentují s odlišným modelem potvrzování transakcí PoS, který by nevyžadoval takový extrémní výpočetní výkon, čili by měly i nicotnou uhlíkovou stopu a koneckonců i nižší transakční poplatky.

DZC5JHfU0AEAVoX.jpg
Těžba Bitcoinu, tedy potvrzování transakcí metodou PoW, na jedné z velkých farem. Právě kvůli tomu spaluje celý systém více elektřiny než celé státy

Bitcoin naopak používá metodu PoW, tedy proof-of-work, kdy je bitcoinová transakce důvěryhodně zapsaná do blockchainu velmi komplikovaným a ve své podstatě zbytečným výpočtem, jehož komplikovanost zabraňuje podvodům.

Stručně řečeno, podvrhnutí algoritmu by bylo natolik nákladné, že by se ve výsledku vůbec nevyplatilo. Problém spočívá v tom, že PoW potřebuje výkonné počítačem no a ty konečně hodně elektřiny. 

Skok nahoru

A teď zpět do včerejšího večera – kurz Bitcoinu začal růst poté, co Musk odpověděl na jeden z tweetů slovy, že Tesla vezme kryptoměnu na milost poté, co největší těžaři přislíbí, že začnou větší měrou používat elektřinu z obnovitelných zdrojů a představí nějaký širší plán pro budoucnost.

53ed8a3c-b131-477f-b8d4-4a4c20e687fd
Skok o několik tisíc USD podle Coindesku

Pakliže za skokem kurzu skutečně stál Muskův tweet – ať už přímo, nebo přeneseně poté, co o něm napsala všechna velká média, opět to ukázalo neuvěřitelnou sílu celebrit a dopad jejich slov na volatilitu této kryptoměny.

Diskuze (27) Další článek: Editor Notepad++ 8.0 má nový vzhled a odstranil kontroverzní Bing

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , ,