Umělá inteligence | Neuronová síť

Elon Musk, inženýři z Googlu i Češi slíbili, že nevyrobí terminátora

Elon Musk, zakladatelé laboratoře DeepMind (Google), čeští GoodAI a stovky dalších firem, organizací a akademiků podepsali prohlášení Lethal Autonomous Weapons Pledge.

Zavazují se v něm, že se nebudou podílet na vývoji autonomního smrtícího vojenského systému – tedy takového systému, který dokáže individuálně vybrat a zničit cíl. Skupina proto žádá vlády a mezinárodní organizace, ať přijmou právní rámec, který by tomu zamezil. Podobný rámec, který upravuje používání zbraní hromadného ničení, nášlapných min apod.

Podobná legislativa zatím neexistuje, ačkoliv dílčí technologie ke zhotovení takové zbraně už dnes prakticky existují. Máme skvělé technologie pro rozpoznávání osob v obrazu nebo technologie pro autonomní řízení a let, čili obdařit vojenský letoun kompletním autopilotem bez potřeby operátora s joystickem v ruce není žádné science fiction.

Podobné prohlášení nedávno oznámil i Google, který v posledních měsících řešil interní rozpor mezi vedením a inženýry, kteří kritizovali kontrakty společnosti s americkou armádou. Google poté přislíbil, že bude spolupracovat výhradně na projektech, které se přímo netýkají zbraňových systémů. S obrannými složkami tedy může spolupracovat třeba na technologiích pro lepší zpracovávání obrazu, telekomunikačního signálu, analýzy dat s prvky A.I. atp.

Diskuze (14) Další článek: Netflix vyděsil investory. V předpovědi nárůstu uživatelů „se sekl“ o milion lidí

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,