Elektřinu pro datová centra zajistí kravský hnůj

Americká datová centra už roky řeší problém, jak snižovat náklady na energii. Není se čemu divit, velká betonová stavba plná serverů a chladící techniky se dnes totiž svou spotřebou vyrovná průmyslovému komplexu. Ve Spojených státech je zároveň na pořadu dne případné zavdení uhlíkové daně, která je dle mnoha analytiků nevyhnutelná.

Tradiční IT firmy tedy začínají hledat nové cesty a způsoby, jak vyrábět elektřinu z alternativních zdrojů, kterých by se podobná daňová legislativa nedotkla. To hledání se pustili i inženýři z HP Labs. Jeden z předních výrobců serverů se v jisté studii zabýval výrobou elektřiny z kravského hnoje – bioplynu. Inženýři z HP svou zprávu zveřejnili na konferenci American Society of Mechanical Engineers a v malých elektrárnách na bioodpad vidí jasnou budoucnost.

elektrina z hnoje.png
Schéma výroby elektřiny z kravského hnoje

Datová centra by se tak podle studie měla stavět v zemědělských oblastech s vysokou dostupností „paliva“, přičemž podle odhadů by takové stádo 10 000 krav mohlo pohánět zařízení s příkonem až 1 MW. Pokud energii přepočtete na běžnou spotřebu síťových zařízení, které se v podobných datových centrech používají, krávy by zajistily energii až pro 1 000 serverů.

Diskuze (30) Další článek: Google Wave konečně dostupný pro všechny, bez pozvánek

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , ,