Edison: Mikropočítač pro kutily, hračičky a inženýry

Chcete si postavit robota, vlastní chytrou lampu, dveře od garáže ovládané přes internet, nebo třeba autonomní dron? Můžete. Elektroniku máte zajištěnou.

Živě.cz ze San Franciska: „Co vyrobíš?“ ptá se nápis vyleptaný přímo na obalu čipu Intel Edison. A otázka je to trefná – Edison je totiž kompletní počítač zabudovaný do čipu jen o málo větším, než je paměťová karta rozměru SD. Je určen konstruktérům, kreativcům, inženýrům a kutilům, kteří chtějí vyrobit různorodé chytré věci, ale nemají možnosti a znalosti na výrobu elektronické části. Edison se právě začal prodávat a Intel na konferenci IDF ve velkém prezentoval jeho schopnosti. Má to být stavební kámen pro internet věcí.

Vlastně to není nic objevného, vždyť už tu máme Raspberry Pi a jemu podobné, nebo je tu také open-source platforma Arduino, pro kterou sám Intel od loňska nabízí své Galileo – desku standardu Arduino osazenou čipem Quark SoC X1000. Edison je ale trochu jiný – je komplexnější, univerzální, menší a prostě jednodušší pro implementaci do čehokoli…

Edison_01.JPG 
Takto se bude Intel Edison prodávat - v sadě s malou, nebo velklou deskou. Anebo také úplně samostatně.

Za padesát dolarů, do Vánoc u nás

Z hlediska hardwaru je Edison počítačem s dvoujádrovým procesorem Intel Atom s taktem 500 MHz v kombinaci s procesorem Quark na 100 MHz, dále vybavený 1 GB úsporné paměti LPDDR3 a 4GB úložištěm eMMC. V miniaturní destičce je rovněž zapracován modul pro bezdrátovou konektivitu prostřednictvím Bluetooth 4.0 LE nebo Wi-Fi a/b/g/n.

Takovýto čip pak můžete osadit do jedné ze dvou desek, které nabízí sám Intel, nebo do alternativních od jiných výrobců či si vyrobit vlastní. Ty od Intelu jsou rozumně rozděleny – větší je standardu Arduino a při požadavku menších rozměrů pak můžete zvolit druhou, která je miniaturní, avšak oproti desce Arduino ochuzena o některá rozhraní.

Edison_02.JPGEdison_03.JPGEdison_04.JPG 
Větší deska pro Arduino. Edison je zasazen vlevo dole, k dispozici jsou různorodá rozhraní
Edison_05.JPGEdison_06.JPGEdison_07.JPG 
Menší deska je jen o málo větší než samotný Edison

Software se vyvíjí stejně jako na Arduino v C/C++ nebo lze použít i Node.JS, Python či RTOS. Intel připravuje i tzv. vizuální programování, které by umožnilo počítač naprogramovat i úplným začátečníkům. K dispozici je podrobný návod „Jak začít“ a rovněž potřebný software a dokumentace.

Edison se právě začal prodávat v Americe. Vyjde na 50 dolarů. Menší deska stojí dalších 20, větší 45 dolarů. Intel rovnou rozjíždí i globální distribuci a v Česku by se měl Edison objevit v obchodech možná už v říjnu, nejpozději však do konce roku. Cenu můžeme čekat kolem 1 300 korun.

Intel Edison
Procesor Intel Atom (Silvermont), dvoujádrový, 500 MHz
+ Quark, 100 MHz
Paměť 1 GB LPDDR3
Konektivita Wi-Fi 802.11a/b/g/n, 2,4/5GHz + BT 4.0 LE
Úložiště 4 GB eMMC
I/O SD + UART + SPI + GPIO + USB 2.0 OTG
Rozměry 35,5 x 25 x 3,9 mm
OS Yocto Linux v1.6

Robůtci a jiné chytré věci

Co s takovou hračkou? Můžete se nechat inspirovat následující přehlídkou, která je jen zlomkem toho, co bylo k vidění na IDF:

Edison_08.jpg 
To není dýně, ale přilba. S detektory a Edisonem. Využití v praxi se nabízí hned několik, například pro záchranné složky. 
Edison_09.JPG Edison_10.JPG 
Kvadroptéra, která umí kamerou sledovat zaměřený objekt (v tomto případě pingpongovou pálku). Umí sledovaný objekt následovat ze vzduchu a trvale jej sledovat. 
 
Edison_11.jpg 
„Pavoučci“, neboli roboti pohybující se po šesti končetinách. Bezvadně se hodí pro průzkum terénu.
Edison_12.jpg 
A jiní robůtci, tentokrát na kolečkách a doplněné o solární napájení. Samotný Edison je velmi úsporný, oproti pohonu bude jeho spotřeba zanedbatelná. 
Edison_13.JPG Edison_14.JPG 
Tento šátek barevně zobrazuje nálady, které vyhodnocuje na základě stavu nositele „chytrého trička“. To předvádí sám tvůrce. Edison je schován v pravém rukávu a  má k dispozici něolik čidel (ECG, GSR, HR), ze kterých dokáže vyhodnotit náladu uživatele. Data hned putují do cloudu, odkud se mohou prohlížet třeba na tabletu, nebo je sleduje právě onen šátek nebo kravate formou světelných efektů.  
Edison_15.JPG Edison_16.JPG 
Edison se vypravil také na hranici vesmíru. V ochranném pouzdře a prostřednictvím balónu
Edison_17.JPG Edison_18.JPG 
Open-source robot Jimmy má místo srdce Edisona a celé tělo vyrobeno na 3D tiskárně. 

Když si chcete vyrobit něco chytrého

Pochopitelně se najdou i bohulibější, avšak ne tak „fotogenické“ realizace. Miniaturní počítač může být základem různorodých monitorovacích čidel, která dokážou přímo na místě analyzovat data a posílat je do internetu. To je právě onen „internet věcí“. Ne jenom chytré hodinky a jiné nositelnosti, ale chytré všechno možné, co vás napadne. Jak jsme na IDF rovněž viděli, i taková pivní pípa může mít miniaturní počítač, který hlídá stav bečky, počítá zbývající piva a posílá data do cloudu k další analýze.

751057351 
Proč to dělat jednoduše, když to jde s počítačem a daty v cloudu...

Některé aplikace budou slepé cesty, jiné jen hrátkami kutilů, ale některé se mohou uchytit. Tvůrci se pak mohou obrátit na Intel, aby jim Edisona přizpůsobil finálnímu produktu, se kterým se chystají na trh. Anebo výrobek osadit Edisonem takovým, jaký je. Pro většinu realizací je dostatečně kompaktní.

Jak bude vývoj Edisonu pokračovat dál? To mi přesně nedokázal říct ani Ed Ross, který v Intelu vede jeho vývoj. Závisí především na zpětné vazbě uživatelů. Už teď je jasné, že příští verze přinese hardwarový videokodek, protože to je aktuálně silná nevýhoda Edisona. Měl být už ve stávající verzi, ale objevily se problémy při implementaci, tak zatím možnost rychlého převodu videa chybí. A možná se objeví další podobné požadavky na konkrétní prvky výbavy. Jinak vývoj bude směřovat k dalšímu zmenšování, při současném zvyšování výkonu a nižší spotřebě podle toho, co dovolí technologie. Cena by však nikdy neměla přesáhnout 50 dolarů.

Náklady spojené s dopravou redaktora na konferenci IDF hradila společnost Intel.

Diskuze (13) Další článek: Western Digital uvádí první 10TB pevný disk s heliem

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,