Microsoft | Prohlížeče | Edge

Edge uspává náročné stránky, když počítači dochází paměť. V září jich bylo 1,4 miliardy

Připadá vám Edge úspornější? Dojmy a tvrdá data jsou pochopitelně dvě rozdílné věci, Microsoft se minimálně do svého prohlížeče prosazuje dost optimalizací a úsporných funkcí, aby vás motivoval k používání.

Jednu z nich představuje uspávání karet, což tedy není exkluzívní koncept Edge. Otevřené stránky převede do režimu spánku po pouhých 30 minutách. Stránka tak nezatěžuje paměť a hlavně procesor, když ale kartu otevřete, stránka zase ožije. Funkce se dá vypnout, nastavit můžete i delší interval.

Microsoft před koncem roku rekapituluje a chlubí se, že během září Edge uspal 1,38 miliardy karet. Při té příležitosti přiznal, že prohlížeč od verze 105 automaticky uspává ty stránky, které výrazněji zatěžují počítač a současně paměť téměř vyčerpaná. Na seznamu změn to přitom tehdy neuvedl.

edge uspane karty.png
Uspávání stránek na pozadí může ušetřit výkon a prodloužit výdrž na akumulátor

Při tomto typu uspávání ale prohlížeč obsah načtených stránek nezahodí, tudíž pokud se na kartu zpátky přepnete, stránka se znovu nenačítá, naopak je hned k dispozici. Uspáním stránky se průměrně ušetří 83 % paměti, tvrdí Microsoft. Zaznamenali jste v praxi, že je Edge úspornější? Vydrží vám notebook déle na akumulátor?

Zdroje: Microsoft Edge Blog

Diskuze (19) Další článek: Soud rozhodl. Google z vyhledávače musí odstranit prokazatelně nepravdivé informace

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , ,