Dynamic Notes: Poznámky v pěkné formě a přehledně

Žluté lístečky na pracovní desce stolu, nezajímavé gadgety či příliš složité a nevzhledné aplikace nejsou tím, co byste při tvoření poznámek očekávali? Zkuste Dynamic Notes.

Malých gadgetů i složitějších programů pro tvorbu i správu rychlých poznámek je velké množství. Některé si svou funkčností, přehledností i příznivou licencí vydobyly silné postavení mezi ostatními hráči na trhu. Dynamic Notes není ani příliš rozšířený, ani nezaujme skutečně náročné uživatele. Přesto nabízí řadu dobrých funkcí, velice pohodlné ovládání a příjemný grafický kabátek.

Malý panel, několik tlačítek

Spuštěním Dynamic Notes dojde k zobrazení malého a nenápadného panelu u nástrojové lišty. S ním můžete libovolně pohybovat a umisťovat ho, stejně jako se ho zcela zbavit a nahradit jej tak pouze ikonkou. Hned první tři ikonky zleva se týkají vkládání poznámek, což lze kromě kliknutí na ně udělat i použitím klávesových zkratek. Na prvním místě stojí vytvoření poznámky s mnoha nastavitelnými parametry, kliknutím vedle spustíte rychlou poznámku bez zbytečných průtahů a další tlačítko použije text zkopírovaný ve schránce.

sshot-1.png 
Malý panel s ovládacími tlačítky.

Chcete-li si více pohrát s nastavením poznámky, zvolíte možnost číslo jedna. Zde kromě vepsání textu můžete nastavit alarm, barevnou podobu okna upomínky, vybrat skin, zvolit zvukovou upomínku či třeba vypnout počítač. Nejedná se o žádné přelomové dovednosti, takže při rychlé práci si vystačíte s tvorbou jednoduchých poznámek, popř. si pohrajete s jejich grafickou podobou.

sshot-2.png 
Vytváření poznámky se vším všudy.

Poznámky v pozadí i na boku

Vytvořením poznámky zůstane samozřejmě text uložený v útrobách programu až do jeho vyvolání zásahem uživatele či spuštěním alarmu. V případě častější práce s poznámkami je ale lepší je mít někde více na ráně. Dalšími tlačítky v panelu tak lze tyto zápisky zobrazovat, schovávat i jen pouze dávat na stranu. Právě třetí možnost je velice zajímavá i užitečná. Na kraji obrazovky se vytvořené poznámky umisťují v podobě malých čtverečků, které lze kliknutím zvlášť, či tlačítkem v panelu hromadně, vyvolat a zobrazit.

sshot-3.png sshot-3a.png
Skrytá a objevující se poznámka.

Práce s takto uskladněnými poznámkami je velice rychlá a efektivní. Ovládání pak snadné a v případě barevného odlišení i velice přehledné. Právě určení vzhledu je hlavní náplní nastavení programu, kde lze upravovat průhlednost, skiny, chování i jazykovou lokalizaci, kde mezi spoustou řečí nechybí ani čeština. Vyhovuje-li vám grafické prostředí, ovládání i uživatelský komfort, můžete si po 16 dní vyzkoušet všechny dovednosti aplikace. Pro další užívání je ovšem nutné zaplatit autorům bez mála 17 dolarů.

sshot-4.png 
Nastavení aplikace.

Diskuze (6) Další článek: Test deseti čteček e-knih v Computeru

Témata článku: , , , , , , , , ,