Windows 11 | Windows Insider | Střih videa

Dvě nové aplikace. Windows 11 build 22572 nabízí rodičovskou kontrolu a střižnu videa

Do kanálu Dev vývojový tým Windows 11 vyslal další testovací sestavení, které je určené otrlejším povahám. Insider Preview build 22572 především přináší dvě aplikace, které se stávají základní výbavou operačního systému.

Dokonce jsme se dočkali Microsoft Defenderu, o kterém jsme dříve psali. Je ale zatím určený jen pro použití v USA. Podívejme se na nejdůležitější novinky, které nám nejsou zcela odepřené, byť na některé Redmondští aplikují techniku řízené distribuce:

  • Microsoft Family. Rodičovská kontrola byla dostupná na mobilech a na webu, teď ji budete mít pod palcem přímo ve Windows 11. Dětem omezíte přístup k některým hrám, webům apod. Můžete i sledovat polohu. Aplikace bude předinstalovaná jen v edici Home, edice Pro a další ji získají ve Storu.
  • Clipchamp. Tohle je jednoduchý nástroj na střih videa. Svým způsobem po letech nahrazuje Movie Maker, byť střih na základní úrovni zvládají také Fotografie. Clipchamp nabízí základní funkce, jako střih, ořez nebo rozdělení stopy. Za unikátní Microsoft považuje časovou osu a převodník textu na řeč podporující 70 jazyků a poháněný Azurem. Obě aplikace si přiblížíme později v samostatném článku.
  • Více obsahu v nabídce pro vyhledávání. Když nabídku otevřete, od příštího týdne v ní někteří najdou více obsahu. Kromě vyhledávacího pole a posledních aplikací uvidíte vyhledávací trendy a vypíchnuté vybrané události, které doplní Bing. Jít může o svátky, významné dny nebo cokoli, co je důležité a souvisí to s regionem, v němž žijete. Ve firmách nabídka ukáže kontakty a informace od týmů. Novinka si najde cestu také do Windows 10.
  • Tisková fronta se řadí k dalším částem Windows, které byly přepracovány podle vizuálního stylu Fluent. Ukázku najdete v galerii.
  • Ikony ve stylu jazyka Fluent se dočkaly nástroje pro rychlou pomoc a Sandbox. Microsoft dále předělal indikátor režimu nerušit.
  • Když v Průzkumníku a na ploše podržíte Shift, tak se při vyvolání kontextové nabídky objeví více příkazů. Což prakticky znamená, že vyvoláte starý typ kontextové nabídky, který znáte z Windows 10. Kontextová nabídka v Průzkumníku by se měla objevit rychleji.
  • Windows Media Player byl přejmenován na Windows Media Player Legacy.
  • Při připojování a odpojování monitorů uslyšíte méně zvukových signálů.

Zdroje: Windows Insider Blog

Diskuze (3) Další článek: Mriya vstala z mrtvých. Alespoň na Flightradaru. Kroužila nad Kyjevem a posílala Putina do…

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,