DVD, vypalovačky a přepalovačky: co nás letos čeká?

Hitem budoucnosti by se mohla stát až přepisovatelná zařízení, ale letos to nebude.
Americká organizace IDC zveřejnila své prognózy týkající se trhu „optických záznamových zařízení“, jak se souhrnně označují CD-ROM, CD-R, CD-RW a DVD také ve všech jeho podobách. Situaci lze shrnout do srozumitelného grafu: dole CD, nahoře DVD; vlevo (méně náročný uživatel) „čtečky“, uprostřed a více doprava, směrem k náročnějšímu uživateli, jsou „vypalovačky“ a oním high-endem, který v každém správném grafu musí být také, jsou dnes zařízení pro opakovaný zápis, čili „přepalovačky“.

Vývoj by se ani zde neměl příliš odchylovat od normálu, tedy zdola nahoru a zleva doprava. Znamená to přesun od CD k DVD, od čteček k vypalovačkám a postupně asi až k přepisovacím zařízením.

Celkový trh má letos vzrůst o 24% v počtu dodaných jednotek (CD i DVD); finančně ale zůstane na stejném, což znamená výrazný pokles průměrných cen těchto zařízení – to je jistě dobrá zpráva (ne tak dobrá pro výrobce, těm se ztenčí zisky). Pokročilé technologie ale vzrostou nejvíce: přepisovatelné CD skoro o 100 %, DVD-ROM pak o polovinu. Je zajímavé, že co se týká technologií samotných, nenastal u DVD za poslední rok skoro žádný pokrok; přitom svět CD výrazně pokročil dopředu směrem k přepisovatelným médiím. DVD se ale pomalu ujímá vlády: loni se prodalo 9 miliónů DVD-ROM a 4 milióny samostatných (hudebních/filmových) DVD přehrávačů, letos se má prodat jenom DVD-ROM 17 miliónů. Oproti tomu se má letos prodat 15 miliónů přepisovatelných CD (CD-RW), což je sice méně než DVD-ROM, ale nezapomínejme na jedno: CD-RW je mladičká technologie, kde se první výrobky objevily někdy koncem předloňského roku, zatímco DVD postupně proniká do světa už čtvrtým rokem. Podle tempa růstu tedy CD-RW jednoznačně předstihuje DVD a má k tomu důvod – proti jediné výhodě DVD (větší kapacita) jich má hned několik: nižší cena, půvab přepisovatelnosti (typicky dnes, když se z Internetu stahuje ve velkém hudba) a standard „cédéčka“. Toto sice časem vyšší kapacita DVD porazí, ale nebude to tak brzo.

Diskuze (5) Další článek: Ďábelsky rychlé disky

Témata článku: , ,