DupeGuru: Už žádný zbytečný duplikát v počítači

Máte chaos ve své mp3 sbírce či haldě pracovních dokumentů nebo se chcete zbavit nadbytečných záloh vytvářených některými programy? Udělejte čistku s dupeGuru.

DupeGuru je jeden z více projektů vývojářského týmu Hardcode Software, který se specializuje na programy pro vyhledávání a mazání duplicitních souborů. Jeho hlavní program dupeGuru se čerstvě dočkal jubilejní 3. verze. Jaké dovednosti a služby tento nástroj použitelný ve Windows, Linuxu i Mac OS X uživatelům nabízí a co za ně požaduje?

Jednoduché prostředí, jednoduchá obsluha

Aplikace jde cestou minimalizace nároků na systém i uživatele. Nezabývá se tak nějakými grafickými pozlátky, primární je zde funkčnost. V naprosto obyčejném a nevyzdobeném okně tak máte na výběr v podstatě pouze volbu cíle pro sken a vstup do nastavení programu. Po zvolení konkrétní složky či celého diskového oddílu spustí program analýzu jeho obsahu. Ta je překvapivě rychlá i u velkých objemů dat se značným počtem malých souborů.

sshot-1.png 
Úvodní prázdné okno.

Jaký výsledek je zobrazen seznam nalezených duplicit, tedy shodné soubory v různých složkách. Je zde možné vyčíst percentuální shodu, velikost souborů i jejich umístění. V celém seznamu se pak můžete provést s nalezenými položkami několik akcí. Předně lze ty označené dubléry smazat, dají se ale také přesunout či zkopírovat hromadně jiné lokality. Ono to kopírování ale nemá příliš smysl, protože tím se duplicit zrovna nezbavíte. Vybrané se také dají vložit do seznamu pro ignorování. Při dalším spuštěném skenu tak již nebudou zobrazeny.

sshot-2.png 
Průběh skenování...

Nastavení a odpracované hodiny

Aby program našel přesně to, co si uživatel přeje, nabízí určité možnosti nastavení. Tím základním je určení toho, jakou podobnost má program hledat, zdali obsahovou, nebo názvovou. Vyplnit můžete i velikost souboru, pod níž je bude aplikace ignorovat. Lze rovněž program přimět k tomu, aby nalezené prázdné složky smazal či přesunul. V případě vyhledávání názvové podobnosti je pak ještě možné úrovně rozdílnosti a další věci.

sshot-3.png 
Výsledek hledání.

O mnoho více už od dupeGuru nečekejte. Jeho zajímavostí je ještě licence. Autoři deklarují, že se jedná o opensourcový projekt, který je ovšem stál jisté úsilí. Označují tedy program za fairware, tedy opensource, za nějž autoři očekávají od uživatele malou peněžní účast. Při spuštění tak budete požádání o finanční příspěvek ke kompenzaci jejich pracovní doby. Ten je ovšem dobrovolný a při druhém spuštění aplikace lze jednoduše zaškrtnout, aby se vám tabulka o příspěvku již nezobrazovala. Komu se program zalíbí, nechť sám zváží tuto investici.

sshot-4.png 
Nastavení aplikace.

stáhnout program dupeGuru 3.0 Licence: open source, 9,3 MB
Autor: Hardcoded Software
Web programu: www.hardcoded.net


Diskuze (3) Další článek: Lenovo U260: hnědý notebook může být krásný [video]

Témata článku: , , , , , , , , ,