Duel: Přenosné DVD přehrávače Sony D-VE7000S a Sencor SPV-7903T

Přenosné přehrávače filmových DVD, ale i formátů DivX a XviD, jsou ideálními společníky na dlouhých cestách. U přehrávačů s podporou digitální televize DVB-T se pak v zahraničí nebudete nudit ani v případě, že zapomenete své oblíbené filmy doma.
Kapitoly článku

Jak jsme testovali

Přenosné DVD přehrávače jsme podrobili mnoha testům, rozděleným do čtyř kategorií. Vzhledem k podobným funkcím všech přístrojů jsme hodnocení pojali přísněji než obvykle.

Největší váhu jsme v testu shodně přiřadili kategoriím Obraz a zvuk a Formáty, oběma po 30 %. Malý vliv na hodnocení pak měla především kategorie výbava zahrnující vstupy a výstupy přehrávače, dálkový ovladač nebo třeba podporu televizního vysílání.

Prubířský kámen jménem titulky

Jako první jsme se u všech přehrávačů zajímali o podporu médií a formátů videa. Přečíst lisovaná i vypalovatelná CD i DVD zvládly všechny přehrávače a nezastavily se ani před plusovými či minusovými formáty. Jediný Panasonic si pak dokázal poradit s disky DVD-RAM. Body za chybějící podporu formátů VCD a SVCD u přehrávače Sony Walkman jsme ani nestrhávali, protože se s nimi setkáte jen zřídkakdy.

Zvuk na filmových DVD bývá standardně zakódován ve formátu Dolby Digital, proto je jeho podpora nutností. Některé přehrávače k tomu přidaly ještě podporu formátu DTS, i když pouze dvoukanálového.

Více nás ale zajímalo, které formáty videa zvládnou přehrávače přečíst. Kromě podpory všech verzí formátu DivX (3.11 a 4–6) zvládla první šestice bez problémů také formát XviD, který je díky své otevřenosti v posledních letech možná oblíbenější, než dnes už převážně komerční DivX. Oba tyto formáty v novějších verzích podporují rozšíření QPel a GMC, s nimiž si ne všechny přehrávače poradí (a neplatí to jen pro testované přenosné, ale i pro stolní modely).

Formáty WMV nebo MPEG-2 uložené z vysílání DVB-T byly pro většinu přehrávačů tvrdým oříškem – často přehrály pouze zvuk nebo i obraz, ale velice trhaně. Zajímavostí je podpora více zvukových stop u u některých přehrávačů – i DivX film tak může obsahovat více jazykových verzí.

Dalo by se říci, že pokud přehrávač zvládne zobrazit titulky včetně českých znaků s diakritikou a k tomu ještě dobře čitelným písmem, zvládne pak už úplně všechno. V našem testu byly takové přístroje dva. Ostatní si většinou s češtinou neporadily vůbec a místo diakritiky zobrazily pouze prázdná místa v textu. Škoda, že všichni výrobci učí své přístroje pracovat pouze s textovými titulky a oblíbený formát VobSub ponechávají stranou zájmu.

Dobrá sluchátka téměř nutností

Displeje přehrávačů jsme netestovali tak podrobně, jako v nedávném testu LCD panelů. Zajímaly nás především pozorovací úhly, rovnoměrnost podsvícení, jas a kontrast a kvalita zobrazovaných barev. A čím více parametrů obrazu umožňuje přehrávač nastavit, tím lépe. Je trochu s podivem, že se na předních příčkách umístily spíše přehrávače s menší úhlopříčkou displeje, ale hlavně nízkým rozlišením.

Velké rozdíly mezi jednotlivými modely byly v kategorii kvality zvuku. Reprodukce přes sluchátkový výstup (ty měla většina přehrávačů rovnou dva) byla až na jednu výjimku velice dobrá, je však většinou třeba využít kvalitních sluchátek. U zvuku z integrovaných reproduktorů jsme se zaměřili na reálnost podání a také zkreslení při vyšší hlasitosti.

O souborech se moc nedozvíte

Velmi podstatný je u přehrávačů způsob ovládání a provedení grafické nabídky. S tím také trochu souvisí kvalita dálkového ovladače hodnocená v kategorii výbava. Protože je hodnocení způsobu ovládání velice subjektivní a každému uživateli sedne něco jiného, snažili jsme se na něm spíše najít výraznější chyby, než ho dopodrobna popisovat.

Několik tlačítek pro základní ovládání přehrávače a filmů je standardem, k ovládání pokročilejších funkcí nebo k listování nabídkami však byl ovladač potřeba. Grafické nabídky byly u většiny přehrávačů provedeny velice přehledně, ani chybějící čeština jejich ovládání příliš neztížila. Bylo však poznat, že některé přehrávače používají stejné „vnitřnosti“ – nabídky DVD přehrávačů nebo DVB-T tunerů byly občas zcela identické.

Funkce spojené s přehráváním filmů na DVD se u všech přístrojů příliš neliší a rychlé nebo naopak pomalé přehrávání nebo krokování po snímcích umí téměř všechny testované modely. Tyto funkce jsou pak často k dispozici i u DivX filmů. Trochu horší je to ale s možnostmi práce se soubory. Nabídka se seznamem souborů na disku byla často velice nepřehledná a jen málo přehrávačů ukázalo celý dlouhý název souboru. Získat informace o parametrech souboru pak bylo – s výjimkou Panasonicu – nemožné. Stejná situace nastala v případě hudby v MP3 nebo při prohlížení fotek JPEG – podpora ID3 tagů nebo dokonce zobrazení EXIFu je u přehrávačů většinou stále funkcí zapovězenou.

Jedinou měřenou hodnotou v tomto testu byla výdrž přehrávačů. Pokud obsahovaly i televizní tuner, měřili jsme výdrž i při sledování televize, naměřené hodnoty však byly většinou hodně podobné. To, že výrobci počítají s používáním přehrávačů v automobilech, je vidět i podle výbavy. Napájecí adaptér do zapalovače je standardem a často dostanete také držák na opěrku hlavy na předních sedačkách auta.

    Váha Celkem Sony Walkman D-VE7000S Sencor SPV-7903T
Obraz a zvuk [30  %] displej 30 % 9,0 % velmi dobrý, široké úhly pohledu, lesklý povrch (9) velmi dobrý, široké úhly pohledu, lesklý povrch, velké rozlišení, malý jas a kontrast (9)
kvalita obrazu 30 % 9,0 % uměle zvýrazněné tmavé odstíny zvýrazňují kompresi, mírné blikání řádků (9) mírné blikání řádků (8)
nastavení obrazu 10 % 3,0 % jas, konstrast, odstín (7) jas, kontrast, sytost, odstín, barvy (9)
zvuk – sluchátka 15 % 4,5 % velmi dobrý, výrazný zvuk, přednastavený ekvalizér, megabass, virtuální surround (10) průměrný, bez možnosti nastavení (7)
zvuk – reproduktory 15 % 4,5 % plastový zvuk, dobrý výkon, při maximálním zesílení mírně zkreslený (9) zkreslený zvuk i při nižší hlasitosti, hodně hlučná mechanika (vysoký tón) (5)
Formáty [30  %] podporovaná média a formáty 15 % 4,5 % CD, CD-R/RW, DVD, DVD±R/RW, DVD-Video (7) CD, CD-R/RW, DVD, DVD±R/RW, VCD, SVCD, DVD-Video (7)
přehrávání DVD 15 % 4,5 % bezproblémová detekce formátu DVD, dekodér DD a DTS do 2.0 (10) bezproblémová detekce formátu DVD, dekodér DD (8)
formáty videa 30 % 9,0 % podporuje QPel, nepodporuje GMC, přehrává také XviD, podpora více zvukových stop (10) podporuje QPel i GMC, přehrává také XviD (9)
titulky u MPEG-4 15 % 4,5 % SRT, SUB, nezobrazuje české znaky (6) SRT, SUB, zobrazuje české znaky, titulky špatně čitelné (8)
komprimovaná hudba 15 % 4,5 % přehrává MP3, zobrazuje ID3 popisky, bez podpory diakritiky (7) přehrává MP3, nezobrazuje ID3 popisky (6)
fotografie 10 % 3,0 % JPEG, bezproblémové (9) JPEG, u větších souborů pomalé načítání (8)
Funkce [25  %] ovládání 20 % 5,0 % základní ovládání na přístroji, plné na dálkovém ovladači (8) základní ovládání na přístroji, plné na dálkovém ovladači, nepřehledné funkce některých tlačítek (6)
nabídka přístroje 10 % 2,5 % velice přehledná, jednoduchá (10) jiná nabídka pro DVD a pro DVB-T, nastavení přístroje přehledné, správce souborů velice nepřehledný, neostré písmo nabídek (6)
čeština v nabídce 5 % 1,3 % ne (0) ano (10)
přehrávání DVD 12 % 3,0 % rychlý posun 32×, pozastavení, pomalé přehrávání (1/32×, vpřed i vzad), opakované přehrávání, opakování úseku, vyhledávání kapitoly, záložky (9) rychlý posun 20×, pozastavení, pomalé přehrávání (1/7×, vpřed i vzad), opakované přehrávání, opakování úseku, vyhledávání kapitoly, zoom 25–400  % (9)
přehrávání MPEG-4 8 % 2,0 % zobrazuje jen počátek názvu souborů bez dalších informací (7) zobrazuje jen počátek názvu souborů bez dalších informací (7)
přehrávání komprimované hudby 5 % 1,3 % v průběhu přehrávání nelze procházet složky a soubory (5) v průběhu přehrávání lze procházet složky (8)
promítání fotografií 5 % 1,3 % promítání bez hudby, otáčení a převrácení fotografií, náhledy (6) promítání bez hudby, listování, otáčení a převrácení fotografií, zoom 50–400  % (8)
další funkce 5 % 1,3 % rodičovský zámek, heslo, spořič obrazovky, přehrávání v naprogramovaném pořadí, otočení obrazu o 180° (8) rodičovský zámek, heslo, spořič obrazovky, přehrávání v naprogramovaném pořadí, nastavení vzhledu nabídky, hry (miny, tetris, gomoku), kalendář, herní konzole Nintendo (10)
odolnost proti otřesům 5 % 1,3 % stabilní obraz i při velkých otřesech (10) při delších otřesech dochází k výpadkům (8)
výdrž (přehrávání DVD/DVB-T) [h:min] 25 % 6,3 % 3:20/– (8) 2:36/1:55 (6)
Výbava [15  %] výstupy 25 % 3,8 % AV, 2× sluchátka, digitální audio (7) AV, sluchátka (4)
vstupy 25 % 3,8 % AV (6) AV, USB 2.0 (8)
dálkový ovladač 10 % 1,5 % plochý, membránový, barevně odlišené zóny (7) plochý, membránový, barevně odlišená tlačítka a zóny, ovladačem nelze nastavit hlasitost (6)
příjem TV 15 % 2,3 % ne (0) ano, DVB-T i analog, slabší DVB-T tuner, EPG i teletext s podporou češtiny (9)
použití v autě 15 % 2,3 % jen s přídavným kitem (1) adaptér do zapalovače (8)
další výbava 10 % 1,5 % podstavec s reproduktory, jednoduchý obal, sluchátka (5) AV kabel, gamepad, CD s hrami, anténa (8)
Parametry displej     175 mm, 480 × 234 bodů   233 mm, 800 × 480 bodů  
akumulátor     integrovaný, Li-Ion   integrovaný, Li-Pol, 3 800 mAh  
rozměry (v × š × h) [mm]     28 × 193 × 136 mm   34 × 242 × 189  
hmotnost [g]     775   1 400  
záruka [roky]     2   2  
cena [Kč]     7 990   7 824  
Hodnocení       78 %   75 %  

Kapitoly článku

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,